Инвеститори съдят Bank of America и RBS за манипулации на пазара

Банките са си обменяли незаконно търговска информация и са координирали търговските си стратегии

Инвеститори съдят Bank of America и RBS за манипулации на пазара
Американски инвеститори са завели дело срещу Bank of America и Royal Bank of Scotland заради предполагаемата им роля в картел, сформиран между осем големи банки. Целта на наговарянето е била да се вдигне цената на европейския пазар на държавни облигации, който се оценява на 9.4 трлн. долара.

В жалбата до Окръжния съд в Ню Хейвън се посочва, че банките са нарушили федералния антитръстов закон. Ищците се ръководят от Пенсионния фонд на работниците в областта на електричеството 103 I.B.E.W. в Бостън.

Действията на американските инвеститори идват, след като на 31 януари антитръстовия орган на Европейския съюз обяви,  че осем банки са сформирали картел, с цел да манипулират цените на облигациите в периода между 2007 и 2012 г.

В свое становище по темата Европейската комисия посочи, че банките са си обменяли незаконно търговска информация и са координирали търговските си стратегии. Тогава обаче Комисията не посочи имената на осемте банки.

Говорителят на Bank of America Бил Халдин е отказал коментар пред Reuters. RBS също е отказала да коментира.

Според жалбата банките са се договаряли за спредовете, на които са се котирали книжата. По този начин трейдърите са плащали повече при покупка на облигации, а в същото време са печелили по-малко при продажбата.

Тактиките на банките са „поразително сходни“ с тези, използвани при манипулациите на валутните пазари, за които няколко банки бяха задължени да платят 10 мн. долара глоба.

В момента американските съдилища са затрупани от жалби, които обвиняват банките в наговаряне и манипулации на различни финансови пазари, лихвени показатели и стоки, пише Reuters.
Коментари: 0