Инвеститори съдят Volkswagen за 9.2 млрд. евро

Институционални инвеститори твърдят, че не са знаели предварително за предстоящия скандал „Дизелгейт“

Инвеститори съдят Volkswagen за 9.2 млрд. евро

Снимка: Pixabay

636 ~ 1 мин. четене
Volkswagen ще бъде изправен пред съда следващата седмица, тъй като инвеститорите търсят 9.2 млрд. евро компенсации, съобщава Reuters. Акционерите в автомобилния гигант твърдят, че компанията е трябвало да ги информира по-рано за предстоящия скандал с манипулирането на резултатите за въглеродните емисии („Дизелгейт“), а не да научават за скандала от регулаторите през септември 2015 г.

Съдебният процес включва 1 670 иска, породени основно от институционалните акционери във VW, които обвиниха германския производител, че не ги е информирал за обхвата на скандала, който досега струва на компанията 27.4 млрд. евро под формата на санкции и глоби.

Ако VW бе предупредила институционалните инвеститори за размера на скандала преди американската Агенция за опазване на околната среда (EPA) да издаде „уведомление за нарушение“ на 18 септември 2015 г., те са щели да избегнат загуби от своите дялови участия, твърдят ищците.

Акциите на VW загубиха до 37% от стойността си в дните, след като властите представиха публично информация, че нивата на емисиите от дизеловите автомобили на компанията са над посочените в тестовете.
 
VW настоява, че Американската агенция за околната среда (EPA) е издала уведомлението за нарушение по начин, който не съответства на практиката, която е прилагана към сходни случаи, засягащи други автомобилни производители.

Компанията посочва, че Агенцията е предлагала на други компании директни споразумения, без да уведомява обществеността за това. VW твърди, че е Бордът е водил подобни разговори и не е уведомил акционерите, тъй като е смятал, че ще успее да се споразумее с регулатора.
Подкрепи Economic.bg