Инвестициите в Китай отчетоха рекордно слаб ръст от над 20 години

Причината е търговската война, която кара Пекин да насърчава вътрешното потребление

Инвестициите в Китай отчетоха рекордно слаб ръст от над 20 години

Правителството традиционно обеща още железопътни трасета и пътища

Снимка: БТА

Ръстът на инвестициите в Китай се е забавил до рекордно ниско равнище от началото на 1996 г. насам. Така китайската икономика продължава да показва признаци на забавяне на фона на търговската война със САЩ. Ситуацията в азиатската страна се усложнява, защото от една страна Вашингтон подготвя нови високи мита върху вносните китайски стоки, а от друга – купувачите вече са по-внимателни с финансите си и харчат по-малко, пише Reuters.

По-слабият от очакваното ръст на инвестициите е резултат от действията на Пекин да ограничи обилното кредитиране на местните власти за проекти за стимулиране на растежа. Индустриалното производство също е било под очакванията, които и без това са понижени заради ограниченията, свързани със замърсяването, и заради несигурната перспектива в областта на търговията. Така растат очакванията към властите да предприемат повече политически мерки за стимулиране на икономиката.

Разгарянето на търговската война със САЩ заплашва да окаже още по-голям натиск върху вече забавящата се китайска икономика. Пекин вече е изместил фокуса си върху насърчаване на търсенето на стоки в самия Китай, а освен това властите вече действат по-внимателно по своята цел да понижат финансовите рискове и външния дълг.

Китайското правителство вече предприе и една традиционна стъпка, когато икономиката се забавя – обеща да повиши разходите за изграждане на железопътни трасета и пътища. Централната банка на страната пък вкарва повече пари във финансовата система и приканва банките да предлагат по-изгодни заеми на малките предприятия. Тези усилия за стимулиране на икономиката вътре в Китай вече дават резултат – според данните от националната статистика, през юли отпуснатите кредити в юани са надхвърлили очакванията на анализаторите.
Коментари: 0