Ирак няма алтернатива на вноса на ирански газ

Страната ще увеличи вноса през юни тази година

Ирак няма алтернатива на вноса на ирански газ
732 ~ 1 мин. четене

Ирак няма алтернатива на вноса на ирански газ. Това съобщи в понеделник Министерството на електроенергията на страната, добавяйки, че спирането на вноса ще струва на Ирак електрическата мрежа от 4 000 мегавата на ден.

"Досега нямаме алтернативи да заменим вноса на ирански газ," каза говорителят на ведомството Мусаб ал Мударис пред репортери в кулоарите на енергийния форум в Багдад.

Ирак силно разчита на вноса на ирански газ, за ​​да захранва своята електрическа мрежа. Ирак генерира 14 000 мегавата в националната мрежа, с допълнителни 4000 мегавата, генерирани от вноса на газ и електроенергия.

Вносът на газ в Ирак от Иран ще нарасне до 35 млн. куб. метра на ден през юни от 28 млн. куб. метра, добави Мударис. Очаква се това да доведе до увеличаване на електроенергията, произведена от иранския внос, до 4700 мегавата.

Иракските енергийни нужди нарастват с 7% всяка година, каза той.

През летните месеци, започващи през юни, когато температурите в южен Ирак се покачат, натоварването на мрежата достига до 24 000 мегавата на ден, добави той.

Миналата година недостигът на електроенергия накара хиляди хора да излязат на протест в богатия на петрол южен Ирак. Много от тях се подготвят за още протести това лято.

Ирак получи позволение от САЩ да продължи вноса на ирански газ, след като американският президент Доналд Тръмп възстанови санкциите срещу иранския енергиен сектор през ноември.

Коментари: 0