Иракските власти наказват семействата на терористите от ИДИЛ

Над 170 семейства са заключени насила в рехабилитационен лагер

Иракските власти наказват семействата на терористите от ИДИЛ
Иракските сили за сигурност са заключили насила в рехабилитационен лагер най-малко 170 семейства на терористи от "Ислямска държава", сочат данни на правозащитната организация Human Rights Watch, цитирани от Reuters.

"Иракските власти не трябва да наказват цели семейства заради действията на техните роднини", заяви Лама Факих, заместник- директор на отдел "Близък изток" на HRU. "Този тормоз е военно престъпление и саботаж на усилията за постигане на помирение на териториите, освободени от "Ислямска държава", добави той. 

Според правозащитниците лагерите за семействата нямат нищо общо с реабилитацията и са фактически центрове за задържане на възрастни и деца, които не са обвинени в каквото и да е. Те са категорични, че семействата трябва да живеят където пожелаят в безопасност. 

Припомняме, че след 8-месечна битка Ирак успя да си върне втория по големина град в Сирия, който бе под обсадата на джихадистите. От години те се опитваха да си върнат Мосул, който служеше като своеобразна столица на групировката в Ирак. Взривяването на 850-годишната Велика джамия ал-Нури от терористите бе символична победа за силите на Багдад.
Коментари: 0