Иран се оттегли от ядреното споразумение със САЩ

Страната се връща към разработката на атомно оръжие, но ще продължи да си сътрудничи с регулаторите от ООН

Иран се оттегли от ядреното споразумение със САЩ

Снимка: БТА

2864 ~ 2 мин. четене

Иран обяви, че се оттегля от сключеното през 2015 г. ядрено споразумение със САЩ и ЕС, пише Associated Press. Това се случи само дни, след като американският президент Доналд Тръмп нареди въздушен удар, който уби най-високопоставеният ирански военен лидер – Касем Солеймани.

Иранската държавна телевизия съобщи, че Техеран повече няма да се съобразява с каквито и да било ограничения по сделката, което на практика означава, че страната повече няма да се придържа към лимитите за обогатяването на уран, за количествата си уранови запази и за развитието на ядрената технология.

Този ход може да се възприеме като голяма стъпка на близкоизточната страна към сдобиването с атомно оръжие.

Иран обаче също така заяви, че ще продължи да си сътрудничи с ядрения регулатор на ООН – Международната агенция за атомна енергия, и че ще се върне към ядреното споразумение, ако американските санкции спрямо страната бъдат отменени.

Ядреното споразумение, което бе сключено с Иран при администрацията на бившия президент на на САЩ Барак Обама, се разпада, след като през месец май 2018 г. Тръмп подписа указ, с който оттегли страната си от споразумението. Решението на сегашния американски държавен глава бе разглеждано като катализатор за серия от ескалации, които предизвикаха страхове за потенциална война. Иран продължи да спазва споразумението около година след оттеглянето на САЩ, но започна да предприема стъпки за анулиране на документа, тъй като през 2019 г. напрежението с Вашингтон нарасна. Същевременно администрацията в Белия дом се ангажира да проведе кампания на „максимален натиск“ спрямо Иран, удряйки страната със строги икономически санкции, целящи да осакатят иранската икономика и да притиснат Техеран да подпише по-строга версия на ядреното споразумението. Този подход обаче засега не постига особен успех.

Коментари: 0