Искров даде оставка, считано от 10 юли

Управителят изпрати писмо до депутатите, настоява за бърз избор на наследник

Искров даде оставка, считано от 10 юли
204 ~ 2 мин. четене

Управителят на БНБ Иван Искров е изпратил писмо до председателя и народните представители в 43-ото Народно събрание на Република България, съобщават от пресцентъра на БНБ. 

Писмото е по повод на изтичащия му мандат като управител на Българската народна банка на 10 октомври 2015 г. и определените в Закона за БНБ срокове за избиране на нов управител на Централната банка. 

Както е известно, законът определя периода 10 юли – 10 август като времева рамка за извършване на избора на нов управител, който да встъпи в длъжност от 10 октомври 2015 г.

Управителят на БНБ настоява наследникът му да встъпи в длъжност още от 10 юли 2015 г. и да бъдат избегнати всякакви политически разногласия и партийни противоборства, които биха провалили избора в определения срок и биха се отразили негативно на институционалния авторитет на Народното събрание и БНБ.

По този начин ще бъде улеснен и катализиран процесът по избор на нов управител на Централната банка и неговото встъпване в длъжност веднага след избирането му, без да е необходимо да се изчаква изтичането на настоящия мандат на 10 октомври 2015 г.

Управителят на БНБ призовава народните представители от 43-ото Народно събрание за максимално бърз избор на нов управител на БНБ в съответствие със законовите процедури и срокове.

Според г-н Искров неговият наследник максимално бързо трябва да попълни ръководния екип на Централната банка, като номинира и предложи без забавяне подходящи кандидатури за подуправители на управление „Емисионно” и „Банков надзор”. Както е известно, законът повелява Народното събрание да избира подуправителите – ръководители на основните управления в БНБ, по предложение на управителя на БНБ.

Искров припомня също, че на 23 октомври 2015 г. изтича мандатът и на подуправителя, ръководещ управление "Емисионно" Калин Христов, и напомня законовото изискване в периода 23 юли-23 август да бъде избран и нов подуправител.

Той изразява безпокойство от тав, че вече 4 месеца НС не може да избере подуправител, ръководещ управление "Банков Надзор". Според Искров новият управител на БНБ трябва да предложи подходящите кандидатури.

Накрая управителят моли писмото му да се счита за подадена оставка, считано от 10 юли.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg