„Ислямска държава” е загубила 30% от териториите си

Досега са извършени 7700 въздушни удара по позиции групировката

„Ислямска държава” е загубила 30% от териториите си
3827 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИДИЛ) е загубила 30% от завладените си територии за последната една година. Това съобщи зам.-държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от bTV.

„В момента ИДИЛ контролира с 30% по-малко територии в Ирак, отколкото преди година, благодарение на действията на международната коалиция, начело със САЩ“, каза Блинкен. Той съобщи, че по време на кампанията срещу терористите международната коалиция е извършила 7700 въздушни удари по позиции на групировката.

„Има резултат от военната кампания. В момента иракското правителство се опитва да мобилизира племената за борба срещу ИДИЛ“, заяви Блинкен.

Освен това, коалицията е осигурила безопасността на 85% от границите на Турция със Сирия. Останал е един малък участък, който все още е слабо контролиран и е използван от бойците на „Ислямска държава” за проникване.

САЩ и техните съюзници бомбардират позициите на ИДИЛ от август миналата година в Ирак и от септември миналата година в Сирия. Коалицията се ползва с подкрепата на иракските власти, но ударите в Сирия не са съгласувани с правителството на тази страна и се нанасят без резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

Някои експерти определят терористичната групировка като една от главните заплахи за световната сигурност. Тя се опитва да разпространи своето влияние в Северна Африка на територията на Либия. Според различни оценки ИДИЛ контролира до 90 хил. кв. км в Ирак и Сирия.

Подкрепи Economic.bg