\"Ислямска държава\" въвежда собствена валута

Създаването на \"ислямска валута\" се финансира от приходите от продажбата на петрол, както и от приходите от рекет, ограбване на банки и вземане на заложници

\
216 ~ 1 мин. четене
Джихадистката групировка "Ислямска държава" обяви, че ще въведе собствена валута. Тя ще се казва динар. Екстремистите искат и да започнат да секат монети от чисто злато и сребро, както се е правело по времето на ранния ислям, съобщава „Дейли мейл", цитирайки речи на лидери на "Ислямска държава" пред вярващи в Мосул и Ниневия.

За образец екстремистите ще ползват кръглите монети, пуснати през 30-те години на седми век по времето на халиф Оман. Златната монета с тегло около 4,3 грама се е наричала ислямски динар, а сребърната от 3 грама - ислямски дирхам.

Създаването на "ислямска валута" се финансира от приходите от продажбата на петрол, както и от приходите от рекет, ограбване на банки и вземане на заложници.

Според експерти радикалните ислямисти си докарват по около два милиона долара дневно от продажбата на петрол от петролните полета, завзети от тях. При цена на петрола, варираща от 20 до 50 долара за барел, екстремистите продават средно по 30 хиляди барела дневно.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"
Подкрепи Economic.bg