Испания и Португалия нарушават бюджетната дисциплина в еврозоната

Вероятно двете страни ще бъдат санкционирани

Испания и Португалия нарушават бюджетната дисциплина в еврозоната
180 ~ 1 мин. четене

Министрите на финансите на страните от еврозоната ще обявят днес, че Испания и Португалия нарушават бюджетните правила, заради което вероятно ще им бъдат наложени санкции. Това би била безпрецедентна процедура в историята на валутния съюз, отбелязва АФП. Това съобщи председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум след заседание на финансовите министри от еврозоната. 

Европейският комисар за икономиката Пиер Московиси пък обяви, че ЕК ще има 20 дни, за да обмисли какви санкции да наложи на двете иберийски страни. Максималната глоба, която може да бъде наложена, е в размер на 0,2% от БВП, а минималната - нулева.

Московиси изрази очакване Европейската комисия да предложи да бъдат замразени част от средствата от структурните фондове на ЕС, предвидени за Испания и Португалия от догодина. Според европейски източник през 2017 г. ще бъдат спрени 1,3 милиарда евро за Испания и 500 милиона евро за Португалия. Двете страни ще имат срок от 10 дни да дадат обяснения.

Миналата година бюджетният дефицит на Испания достигна 5% от БВП, а този на Португалия - 4,4%, при разрешени 3%.

Португалия предвижда да намали тази година своя дефицит в рамките на позволеното, а Испания е обхваната от политическа парализа, след като парламентарните избори през декември и юни не излъчиха ясен победител и в резултат не може да бъде съставено правителство.

Подкрепи Economic.bg