Испания отваря границите си за Шенген на 21 юни

Последните седмици имаше известно объркване около крайната дата за отваряне на границите

Испания отваря границите си за Шенген на 21 юни

Снимка: Pixabay

Испания ще отвори границите си към държавите от Шенгенското пространство на Европейския съюз на 21 юни, с изключение на Португалия, където границата ще се отвори на 1 юли, както беше обявено по-рано, съобщава Reuters.

По-рано испанското правителство заяви, че ще позволи на чуждестранни туристи да влязат в Испания на 1 юли без карантина, с изключение на Балеарските острови, които биха могли да започнат да приемат туристи в понеделник като част от тестова програма.

Последните седмици имаше известно объркване около крайната дата за отваряне на границите. На 23 май премиерът Педро Санчес обяви, че от 1 юли отново ще бъдат допускани чуждестранни посетители без 14-дневната задължителна карантина, която все още се изисква.

На 4 юни министърът на туризма на Испания Рейес Марото заяви, че ограниченията на сухопътните граници с Франция и Португалия ще бъдат премахнати на 22 юни - но това беше коригирано от правителството в рамките на часове.

В крайна сметка крайната дата е следващата неделя, когато карантина вече няма да е необходима.

Съобщението на Санчес в неделя идва след като ЕС призова Мадрид и останалите държави членки да премахнат ограниченията на 15 юни.

Междувременно Испания ще започне отново отваряне на границите със страни извън Съюза на 1 юли, както съветват Брюксел.

Всъщност Комисията насърчи държавите членки да съставят списък на трети държави, чиито пътници ще бъдат приети на европейска земя от 1 юли, като вземат предвид епидемиологичното им състояние и отговора на властите.

Коментари: 0