Италиански бизнесмен завеща на работниците си 1,5 млн. евро

Това се приема като послание, да се цени повече човекът, а не машината

Италиански бизнесмен завеща на работниците си 1,5 млн. евро
3680 ~ 1 мин. четене

Премия на обща стойност 1,5 млн. долара остави на своите 280 служители италианският бизнесмен Пиеро Маки. Той е предприемач и собственик на фабрика „Енопластик” за производство на капсули и запушалки за винарската индустрия, тя се намира не далеч от град Варезе през и е основна през 1957 г.

Благодарение на неговия новаторски нюх, производството на всякакъв вид тапи за винарската индустрия се развива успешно. Разкрива филиали в Испания, Нова Зеландия, Австралия и САЩ без да засегне работата на фабриката в Италия, където отношението към персонала е като в семейство, уважение към човека и труда. В производството заетост намират цели семейства, а който излезе в пенсия предлага близък на своя пост, предава БНР.

„Това е едно житейско колело създаващо просперитет,  взаимна сигурност и доверие между собственик и трудещи се“, казват го самите те. Връх на това потвърждение е наследството, което Пиеро Маки оставя на тях. Той почина на 87 години през юли миналата година.

Съобразно завещанието, семейството му разпредели сумата между служителите към заплатите за Коледа. Прие се като послание, да се цени повече човекът, а не машината.

Подкрепи Economic.bg