Италия обмисля задължителна COVID ваксинация

Целта е учениците да могат спокойно да се завърнат в класните стаи и да се гарантира стабилното функциониране на италианската икономика

Италия обмисля задължителна COVID ваксинация

Снимка: Unsplash

1856 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Италианското правителство обмисля възможността да задължи всички граждани на страната да се ваксинират срещу коронавируса. Изключение ще бъде направено само за децата. Това е обяви премиерът на Италия Марио Драги на пресконференция в Рим, предава Reuters.

По думите на Драги преди това Европейската агенция по лекарствата трябва да даде пълно одобрение за ваксините. Той заяви, че до края на септември ще бъдат ваксинирани 80% от италианците на възраст над 12 години.

Италия ще започне да предписва и трета доза ваксина по-късно този месец", заяви здравният министър на страната Роберто Сперанца и допълни, че кампанията ще започне от хората със слаба имунна система.

Сперанца подчерта, че ваксинация вече е задължителна за здравните работници и че това изискване ще бъде разширено към други групи.

Всичко това се прави от една страна с цел учениците да могат спокойно да се завърнат в класните стаи, а от друга - за да се гарантира стабилното функциониране на италианската икономика.

Припомняме, че Италия разшири използването на ваксинационния паспорт на ЕС, т. нар. „зелен сертификат“, този месец и ще продължи да прибавя дейности и обекти, за които той се изисква.

Сега зелен сертификат е необходим за хранене на закрито в ресторантите, за посещаване на музеи и кина, както и за качване в самолети и влакове, пътуващи на дълги разстояния. Зеленият сертификат е документ, доказващ, че притежателят му е ваксиниран, че е дал наскоро отрицателен резултат за COVID-19 или наскоро се е възстановил от вируса.

Подкрепи Economic.bg