Италия отново отложи откриването на ски сезона

Пистите трябваше да отворят днес, но здравният министър издаде заповед, според която сезонът се отлага поне до 5 март

Италия отново отложи откриването на ски сезона

Снимка: Pixabay

668 ~ 1 мин. четене

В неделя късно вечерта италианското правителство внезапно реши отново да отложи отварянето на ски пистите в страната заради британския вариант на коронавируса, който беше открит в страната. Министърът на здравеопазването Роберто Сперанса издаде заповед, според която се забранява откриването на сезона поне до 5 март, предава AFP.

Новината дойде в навечерието на така очакваното откриване на сезона. Италия трябваше от днес, 15 февруари, отново да разреши на любителите на зимните спортове да се качат на пистите, но това така и не се случи.

Веднага след публикуването на заповедта на здравния министър, бизнесът излезе с гневна позиция, в която представителите му казват, че многократно вече са подготвяли пистите и лифтовете за отваряне, без да има на практика такова. Правителството на Марио Драги обеща бързо да компенсира сектора за икономическите загуби. Това е един от първите ходове на неговото правителство - решение за неочаквано удължаване на спирането на италианските ски курорти само часове преди пистите да се отворят отново.

Повечето ски писти са разположени в северните райони, най-силно засегнати от пандемията COVID-19. Туроператорите казват, че рискуват да загубят милиарди евро в резултат на спирането до 5 март - близо до края на традиционния сезон.

Туризмът и пътуванията в Италия страдат вече година. Международният туризъм беше покосен в края на февруари 2020 г., когато бяха открити първите случаи на коронавирус в страната и бяха въведени строги мерки.

Понастоящем пътуванията между отделните региони са забранени, с изключение на тези, които са по работа или здравословния причини.

Подкрепи Economic.bg