Италия обвини ЕК в грешни прогнози за икономиката и бюджета

Цифрите на комисията и италианското правителство се разминават

Италия обвини ЕК в грешни прогнози за икономиката и бюджета

Снимка: Министърът на финансите на Италия Джовани Триа

Италианското правителство обвини Европейската комисия, че публикуваните днес икономически прогнози за Италия и за бюджетния дефицит се основават на "неиздържан и непълен анализ", предаде ДПА. Министърът на финансите на Италия Джовани Триа заяви, че конструктивният диалог с ЕС ще продължи въпреки тази "техническа грешка".

Министърът допълни още, че италианският парламент е дал зелена светлина за максимален дефицит от 2.4% от прогнозния БВП през 2019 г. и правителството е ангажирано да спази това. Прогнозите на ЕК обаче показват, че дефицитът на Италия ще достигне 2.9% от БВП догодина и 3.1% през 2020 г. Цифрите са доста над прогнозите на Рим.

В края на октомври Брюксел отхвърли италианския бюджет и даде срок до 13 ноември на управляващото популистко правителство да го промени. В противен случай кабинетът рискува процедура за прекомерен бюджетен дефицит.

Италианският премиер Джузепе Конте заяви днес, че прогнозите на Европейската комисия подценяват  положителния ефект от финансовия закон и структурните реформи на правителството. Конте подчерта, че правителството поддържа разчетите си и че намира за „абсолютно неправдоподобен“ всякакъв друг сценарий за италианския държавен бюджет.

Той увери, че дългът на страната ще намалее с растежа на икономиката и така съотношението му спрямо БВП ще падне до 130% през следващата година и до 126.7% през 2021 г.

„Италия изобщо не е проблем за страните от Еврозоната, а ще допринесе за растежа на целия континент“, изтъкна Конте.
Коментари: 0