Италия отдава безплатно над 100 замъка и исторически сгради

Бъдещите стопани обаче ще имат ангажимент да ги развиват като туристически атракции

Италия отдава безплатно над 100 замъка и исторически сгради

Снимка: Tesori del Lazio

1628 ~ 1 мин. четене

Италианското правителство реши да даде безплатно за ползване 103 исторически сгради, сред които замъци, манастири и кули из цялата страна. Сред обектите е замъкът Castello di Blera в Лацио от 11-и век и Castello di Montefiore от 13-и век, който се намира в източната част на страната в региона Марке.

Преди обаче да си стегнете куфарите за Ботуша, за да се сдобиете с античен замък, изчакайте да чуете условията. А такива има, все пак нищо на този свят не е напълно безплатно, нали?

Сградите ще бъдат давани за стопанисване само на хора, които представят конкретни планове за реновация на забележителностите и развитието им като туристически атракции.

Дали забележителностите ще бъдат превърнати в хотели, спа центрове, ресторанти или други туристически атракции, бъдещите стопани трябва да докажат, че ще привлекат посетители.

Идеята е част от новия Стратегически план за туризма в Италия, който предвижда развитието на нови атракции из цялата страна, за да се намали потока към пренаселените от туристи места като Венеция., пише в. "Гардиън".

Правителството иска да привлече млади предприемачи да се включат в проекта. Тези, които се развиват успешно, ще получат право на собственост за срок от 9 години, сле което ще имат възможност да подновят договорите си за още 9 години.

Още 200 сгради и забележителности ще бъдат пуснати за отдаване по тази схема в следващите 2 години.

Подкрепи Economic.bg