Италия започна разследване срещу Google

Съмненията са свързани с господстващото положение на компанията при интелигентните устройства

Италия започна разследване срещу Google

Снимка: БТА

516 ~ 1 мин. четене
Италианският антитръстов орган обяви в петък, че е стартирал разследване срещу Google за предполагаема злоупотреба с господстващо положение на пазара, предава CNBC. Подозренията са, че компанията се възползва по нерегламентиран начин с позициите си в сектора на интелигентни устройства. 

В съобщение до медиите италианският регулатор за защита на конкуренцията заяви, че е одобрил старта на предварителна процедура срещу Alphabet Inc., Google LLC и Google Italy S.r.l., наричани общо Google.

Длъжностни лица вече са извършили инспекции в някои от засегнатите дружества. Това се е случило в четвъртък. 

В изявлението се изтъква, че Google е отказал да интегрира приложението „Enel X Recharge“, разработено от Enel, в приложението си Android Auto.

Чрез своята Android гигантът има господстващо положение на пазара операционни системи за интелигентни устройства. Android Auto например позволява на потребителите лесно и безопасно да използват някои приложения на телефона си по време на шофиране. Изключването на Enel X Recharge намалява използваемостта му, добавя органът. 

В изявлението се посочва, че в интерес на Google ще е да защити и укрепи бизнес модела на Google Maps – приложение, предлагащо широк спектър от услуги на крайните потребители, включително като добави информация за местоположението на станции за зареждане на електрически автомобили и маршрута до тях (каквато именно предоставя Enel X Recharge). 

Органът потвърди, че процедурата ще бъде завършена до 30 май следващата година. 

Разследването срещу Google идва месец след стартирало такова срещу Amazon заради предполагаема злоупотреба с господстващо му положение при електронната търговия и логистичните услуги. 

Google не била на разположение за коментар.
Коментари: 0