Изборите, които могат да променят Европа през 2021 г.

Парламентарният вот в България е от значение и за ЕС, а най-големият въпрос е кой ще бъде заместникът на Ангела Меркел

Изборите, които могат да променят Европа през 2021 г.

Снимка: Economic.bg/Архив

3545 ~ 3 мин. четене

През 2021 г. няколко държави в Европа ще проведат избори, които имат потенциал да променят политическия пейзаж на континента след една никак нелека година, пише европейското издание Politico. Сред тях е и България, чиито парламентарни избори ще имат значение не само за страната, а и за развитието на Европейския съюз като цяло.

Интересни се очаква да бъдат и изборите в Германия – Ангела Меркел със сигурност ще отстъпи от поста си през есента на 2021 г., а нейният заместник ще бъде от значение не само за страната, но и за посоката на Европейския съюз в бъдеще.

България: Парламентарни и президентски избори

Парламентарните избори в страната ще се проведат след месеци на аниправителствени протести. Според Politico изборите са важни и за разширяването на Европейския съюз, тъй като в момента „за да си осигури подкрепата на малка националистическа партия в своята управляваща коалиция, Борисов постави препятствие пред Северна Македония по пътя ѝ към членство в ЕС, налагайки на Скопие да признае, че езикът, който говорят в Северна Македония, е диалект на българския език“.

Според изданието очакван победител на изборите през март ще бъде ГЕРБ с подкрепата на около 28% от избирателите. На второ място е поставена БСП с 25% подкрепа.

През есента в България ще има и президентски избори, но за тях все още няма издигнат нито един кандидат. Настоящият президент Румен Радев има право да се кандидатира за втори мандат, а според последните социологически проучвания рейтингът му расте.

Кой ще замести Ангела Меркел?

Очакваните с най-голям интерес избори в цяла Европа тази година безспорно ще бъдат в Германия. За първи път от 2005 г. в тях няма да участва дългогодишният канцлер на страната Ангела Меркел.

Големият въпрос е кой ще замести една от най-влиятелните жени в света в ролята ѝ на лидер на Германия, а и на Европа, където тя отдавна е смятана за най-мощния лидер и знаменосец на континента.

Засега единствената ясна кандидатура е на настоящите малки коалиционни партньори на Меркел, социалдемократите (СПД), които обявяват кандидат за канцлер финансовият министър Олаф Шолц. Партията на Меркел ще обсъди своя кандидат на форум, насрочен за 15 – 16 януари. Сред обсъжданите имена са Армин Лашет, премиерът на Северна Рейн-Вестфалия, Норберт Рюген, който оглавява комисията по външни работи на Бундестага, и корпоративният адвокат Фридрих Мерц.

Сред претендентите може да се окаже и Маркус Сьодер, премиерът на Бавария, който получава висока оценка за работата си срещу коронавируса в областта. Той получи особено високи оценки за справянето си с коронавирусната криза в неговата държава и има големи спекулации, че може да се кандидатира за наследник на Меркел, въпреки че настоява, че това не е неговата амбиция.

Бъдещето на борбата за независимост на Шотландия и Уелс

Интересни ще бъдат и парламентарните избори в Шотландия на фона на заявката на премиера Никола Стърджън, която заяви, че ще продължи своята борба за независимост и връщане в ЕС. Парламентарни избори ще има и в Уелс, а в Англия и местни избори, на които директно ще бъдат избирани кметове на населени места.

След отлагане заради пандемията избори ще се проведат и за кмет на Лондон. Подкрепата за сегашния кмет Садик Хан е около 50%, показват проучванията.

Регионалните избори във Франция – първа оценка за работата на Макрон

Регионалните избори във Франция през първата половина на годината (бел.р. – датата не е уточнена) ще бъдат първите, след като настоящият президент Еманюел Макрон създаде своята партия La République En Marche през 2016 г. Това ще даде и представа как се представя президентът в очите на хората преди изборите за нов държавник през 2022 г.

Нидерландия: Доверието в премиера Марк Рюте продължава да расте

Статистическите проучвания не показват проблеми за партията на премиера Марк Рюте. Първоначално премиерът беше привърженик на „интелигентна блокада“, с която да се бори с разпространението на коронавируса. Впоследствие обаче Нидерландия стигна до пълно затваряне, включително на магазини и училища, което ще продължи поне до средата на януари.

Въпреки това позицията на Рюте печели подкрепа в страната и партията му е вероятният победител в изборите. Марк Рюте е един от най-дълго управляващите европейски лидери - в момента се бори за четвърти мандат начело на Нидерландия. Според очакванията той ще спечели около 37% места в парламента, което е четири повече от изборния резултат през 2017 година.

Парламентарни избори са насрочени още в Чехия (октомври), където имаше големи протести, а по-късно здравният министър бе принуден да подаде оставка, след като бе документирано как нарушава собствените си противоепидемични мерки. Премиерът Андрей Бабиш пък си спечели критики, след като прекара лятната си отпуска на гръцки остров, съветвайки чехите да си останат у дома. Парламентарен вот е насрочен още в Норвегия, а президентски - в Португалия.Подкрепи Economic.bg