Сливането между Fiat и Peugeot е на последната права

Акционерите в двете компании одобриха сливането

Сливането между Fiat и Peugeot е на последната права

Снимка: Колаж Pixabay

1568 ~ 1 мин. четене

Акционерите в автомобилния производител Fiat Chrysler (FCA) одобриха сливането с Peugeot. По-рано през деня зелена светлина за създаването на Stellantis, четвъртата по големина автомобилна група в света, беше дадено и от PSA, която е собственик на Peugeot, съобщава Reuters.

Получените днес одобрения са и една от последните стъпки към създаването на четвъртия по големина автомобилен производител в света.

На извънредно заседание сделката за учредяване на новата компания  бе подкрепена с над 99 на сто от гласовете на инвеститорите с двойно право на вот в PSA. Сред тях са фамилията Пежо, която е най-гoлемият акционер, и китайската Dongfeng.

Председателят на Fiat Chrysler (FCA), Джон Елкан, пък съобщи, че 99.15% от акционерите във FCA са одобрили сделката. В това число обаче не влиза то инвеститорът EXOR, холдинговата компания на италианското семейство Agnelli, която контролира 44.4% от правата на глас на FCA.

Одобрение за сливането беше дадено и от Европейската комисия на 21 декември 2020 г. Двeтe ĸoмпaнии пoexa aнгaжимeнт дa пpoизвeждaт aвтoмoбили във фpeнcĸи и иcпaнcĸи зaвoди зa Тоуоtа Моtоr Соrр. и дa oтвopят мpeжaтa cи зa peмoнт зa ĸoнĸypeнти. Toзи xoд eлиминиpa oпaceниятa oтнocнo нapacтвaщaтa мoщ нa ĸoмбиниpaнaтa фиpмa въpxy мaлĸи миĸpoбycи, ĸoитo ca oт peшaвaщo знaчeниe зa дocтaвĸитe.

Подкрепи Economic.bg