Избраха нов финансов министър на Гърция

Управляващи и опозиция в Атина се обединиха за споразумение с кредиторите

Избраха нов финансов министър на Гърция

Снимка: БГНЕС

След седемчасово заседание Евклидис Цакалотос бе обявен за нов финансов министър на Гърция на мястото на подалия оставка Янис Варуфакис. В близките часове той ще положи клетва като министър. Лидерите на управляващите и опозиционните партии в Гърция подписаха и съвместна декларация, с която обединяват усилията си за постигане на споразумение с кредиторите, предаде Reuters.

Така останалите общо пет парламентарни партии застанаха зад гърба на министър-председателя - освен собствената му партия СИРИЗА и нейния по-малък коалиционен партньор в правителството "Независими гърци", това са "Нова демокрация", ПАСОК и "Потами" (Реката).

Правителството поема отговорността за продължаване на преговорите и всеки политически лидер ще оказва съдействие в рамките на неговата институционална и политическа роля, се казва в декларацията, разпространена от президентството.

Лидерите посочиха, че искат да бъде постигнато споразумение с европейските кредитори и кредиторите от МВФ, което да осигури достатъчно финансиране, надеждни реформи, план за растеж и ангажимент за започване на дискусии за устойчивостта на гръцкия дълг. Непосредствен приоритет е банките отново да бъдат отворени, добавиха лидерите.

Наследникът на Варуфакис

Цакалотос, който досега бе втори министър за международните икономически отношения, е на 55 години, икономист по образование, смятан за по-сговорчив от предшественика си, пише Дарик.

Новият гръцки финансов министър е учил политика, философия и икономика в Оксфорд, където е защитил докторска степен. След академична кариера той влиза в гръцкия парламент през 2012 г., поради което има и по-голям политически опит от Варуфакис, който директно стана финансов министър след като СРИЗА спечели изборите в началото на т.г. Очакванията тогава бяха, че за поста ще бъде предпочетен именно Цакалотос.

Коментари: 0