Издигат огромна сграда пред Рилския манастир

Постройката се намира до входа на един от най-значимите паметници на културата

Издигат огромна сграда пред Рилския манастир

Снимка: Десислава Антова

Автор: Лора Горовска

Редица от къщи се строят до Рилския манастир. Огромната постройка се намира точно до входа на един от най-значимите паметници на културата, научи Economic.bg.

Наша проверка установи, че в двуетажния комплекс ще се помещават пожарна, полицейски участък, здравна служба, кметство, поща, търговски обект и сладкарница. Изграждането на административната сграда започва още през 2007 г.

Сградата по-скоро наподобява къща за гости, а долният етаж би могъл да се превърне в заведение, съдейки по начина, по който изглежда. Тя е наполовина построена и вероятно скоро ще бъде завършена.

Рилският манастир е един от най-значимите културни паметници в България. Той е символ на страната ни, на нашата духовна обител и присъства в списъка за световно наследство на ЮНЕСКО. 

В последните дни станахме свидетели на разрушаване на част от Тютюневия град в Пловдив заради незаконно разрешително от общината. Стана ясно, че по-рано същият месец е блъсната 100-годишна сграда в Харманли, която също е била тютюнев склад. Разбрахме и че мостът Колю Фичето, символ на град Бяла, е оставен на произвола на съдбата и се руши бавно, но сигурно.

И макар че Рилският манастир си стои на мястото, въпросът е редно ли е да застрояваме предверията на едно от най-свещените места в България? 

Потребители в социалните мрежи изразяват своето недоволство чрез редица постове и снимки. 


Коментари: 0