Издръжката на живот в САЩ най-ниска от 6 години

Евтините горива стимулират потреблението и провокират очаквания за ускорен икономически растеж

Издръжката на живот в САЩ най-ниска от 6 години
Автор: Стилиян Гребеничарски

Издръжката на живот в Съединените щати се е понижила с 0,3% през ноември, достигайки най-ниското си ниво от декември 2008 г., съобщават от Департамента по труда, цитирани от Bloomberg.

Основен фактор, влияещ на цените е спадът в котировките на петрола на международните пазари и последващото поевтиняване на горивата. Бензинът в търговската мрежа достигна най-ниски нива от 2009 г. - средно 2,51 долара за галон (около 3,8 литра) на 16 декември. За сравнение, максимумът, достигнат през април бе 3,70 долара.

По-ниските транспортни разходи оказват натиск върху цените на почти всички потребителски стоки. От друга страна трендът при горивата оставя все по-голяма част доходите на домакинствата зад океана „в портфейлите им“, което стимулира търсенето и дава надежди за ускоряване на икономическото развитие. Търговията на дребно нарасна с 0,7% през ноември спрямо октомври – най-висок темп от осем месеца.

Индексът на потребителските цени от своя страна се е покачил с 1,3% на годишна база през ноември, което е най-слабият ръст от февруари и отстъпва на отчетената стойност през октомври – 1,7%. Енергийните разходи се понижават с 3,8% на месечна база, след спад от 6,6% при бензина. Цените на храните се повишават с 0,2% спрямо октомври.

Изключвайки горивата и храните, така нареченият структурен измерител нараства с 0,1% на месечна и 1,7% на годишна база, при покачване от съответно 0,2 и 1,8% през октомври. Отчетливият ръст при наемите, медицинските услуги и самолетните билети е почти заличен от най-големия спад в цените на облеклото от 16 години насам, както и отстъплението на пазара на употребявани автомобили и камиони.

Коментари: 0