Изказвания на Тръмп свалиха американските акции и валута

Добрите икономически данни за еврото подкрепиха единната валута, която поскъпна с 0.38%

Изказвания на Тръмп свалиха американските акции и валута

В сряда щатските акции се понижиха, след като президентът Доналд Тръмп заплаши правителството, че ще го разпусне, ако не финансира изграждане на стената с Мексико. Коментарите на Тръмп се отразиха и върху мексиканското песо, което се обезцени с 0.2% спрямо щатския долар. Индустриалният индекс Dow Jones падна с 87.80 пункта, като достигна 21812.09 пункта, докато S&P 500 изтри 0.35 на сто до 2444.04 пункта. Nasdaq приключи деня на ниво от 6278.41, след като се раздели с 0.3% от стойността си. За това допринесе поевтиняването на големите технологични компании като Amazon и Facebook.

Европейските акции също записаха спад, след като преобладаваше негативно настроение при пазарните участници и медийните компании изоставаха от пазара и отразиха спад с 2.7 на сто. DAX се потопи с 0.45 на сто до 12174.30 пункта, докато лондонският индекс направи изключение и затвори положителна територия с ръст от 0.01%. Добрите икономически данни за еврото подкрепиха единната валута, която поскъпна с 0.38% до 1.1806 спрямо щатския долар.

В сряда зелените пари се обезцениха спрямо основните си конкуренти след коментарите на президента Тръмп, които включиха и прекратяване на Северноамериканското споразумение за свободна търговия. USD/JPY поевтиня с почти половин процент до 109.03, а спрямо франка, доларът изгуби 0.28 на сто и се разменяше при курс 0.9656. Слабата щатска валута и напрежението на пазарите подкрепиха цената на златото, която достигна до 1290.75 долара за трой унция. Успоредно с жълтия метал, среброто добави повече от 0.6% към цената си и в края на деня една тройунция струваше $17.10. Основният движещ фактор за цената на петрола в сряда бяха данните за запасите от суровината, които за 8-ма седмица подред се понижиха. В резултат  цената на нефта достигна 48.37 долара за барел, а сортът Брент можеше да се купи за $52.52.

Срещата в Джаксън Хол

През деня ще започне ежегодната среща на водещите световни банкери и икономисти, която се организира от Федералната банка на Канзас в Джаксън Хол, Уайоминг. Основен акцент ще бъдат изказванията на Джанет Йелън и Марио Драги, които ще бъдат следени за нова информация, свързана с политиките на двете най-силни световни централни банки.

Oracle

Цената на компанията все още се движи над гапа от месец юни, което показва намеренията на инвеститорите да повишат стойността и. Индикаторите не дават ясни сигнали какво може да очакваме, но при поскъпване над $50 може да търсим сигнал от индикатора Стохастик за вход в дълга позиция. След неуспешните опити за тест на гапа, смятаме, че за акцията предстои поскъпване и достигане на нови исторически стойности.

USD/CHF

След обръщане на низходящия тренд при ниво 0.9450 цената на валутната двойка USD/CHF образува ренджова търговия между нивата 0.9600 – 0.9750. На този етап зоната на подкрепа около 0.96 ограничава низходящото движение и очакваме насочване на валутната двойка към равновесие около 0.99 – 1.00. Пробив над зоната на съпротива ще потвърди прогнозите ни и може да служи като ниво за вход при дълги позиции. В противен случай нарушаване на нивото 0.95 ще означава възобновяване на низходящото движение.

NatgasUS

Природния газ се опитва да направи тренд обръщаща конфигурация, но е нужен по-солиден пробив на низходящата тренд линия и потвърждение на пробива, за да очакваме начало на ново възходящо движение. Поскъпване над $3.0 говори за преимущество на купувачите и предразполага за вход в дълга позиция с първа цел при 3.25.

Dow Jones

Индустриалният индекс направи корекция до 50 дневната средна, откъдето има опит за отскачане на цената и образуване на скрита дивергенция, която е тренд продължаващ модел. За възстановяване на възходящото движение очакваме да видим пробив на локалната тренд линия около 21900, което подкрепи пазара да достигне до нов исторически максимум. При ново понижение под тренд линията и пробив под 21500 ще се формира тренд обръщаща формация и може да бъде начало на по-голяма корекция на пазара.

Коментари: 0