Изкуството по покривите на София

Разходка сред уникални скулптури и декорации

Изкуството по покривите на София
Залисани от дългия работен ден рядко обръщаме внимание на заобикалящата ни среда. Нашата столица е пълна с красиви архитектурни сгради, на които ще погледнете с други очи след като видите снимките по-долу. Ентусиастите от Skymedia ви подарят една разходка сред уникалните скулптури и декорации по покривите на София.

Министерство на земеделието е още една великолепна творба на арх. Никола Лазаров, която е удостоена с първа международна награда през 1912г. Заради войната строежа закъснява с 8г. Тук се е помещавала Сметната палата. Намира се на бул. "Христо Ботев".

Банковата сграда на арх. Никола Лазаров с един от най-впечатляващите декоративни елементи по софийските покриви. Построена през 1910г. след конкурс между най-добрите архитектурни бюра по това време. Намира се на ул. "Раковски" и ул. "Иван Вазов".

Поглед към "Руската църква" от кулата на "Застрахователното дружество" с 360 градусов балкон. Едно от най-високите места на стара София.

Руската църква с един от най-красивите и различни покриви в София. Завършена е през 1914 г. Автор е руският архитект Михаил Преображенски. Намира се на ул. "Раковски" и бул. "Цар Освободител".

Сградата на "Нове холдинг" на ул. "Московска" 43 с един от малкото покриви декориран със съвременно изкуство в София. Тук се е намирал домът на Евстрати и Евлоги Гешови – наследници на Иван Евстратиев Гешов.

Църквата "Свети Георги" на бул. "Патриарх Евтимий" от началото на ХХ век.

"Палата Феникс" се намира на бул. "Дондуков" 3. Сградата е проектирана от архитектурно бюро "Фингов, Ничев и Руков" за австрийско застрахователно дружество и е завършена през 1927г. Над часовника се е намирал феникс, който е разрушен при бомбардировките над София. През 1963 е надстроена с един етаж. В момента се ползва от агенцията по заетостта.

Народният театър "Иван Вазов" е завършен през 1906 г. по проект на виенските архитекти Херман Хелмер и Фердинанд Фелнер. Това е едната от двете метални композиции над предната фасада на театъра.
Коментари: 0