Износът на Япония расте

Страната успешно се възстановява от рецесията

Износът на Япония расте

Добри новини за японската икономика дойдоха от данните за износа на третата по големина световна икономика за месец декември. Нарастването е окуражаващ знак за възстановяване на страната от рецесията, а търсенето на японската продукция е нараснало най-вече в САЩ, което е причинено донякъде от санкциите и ембаргото, наложено върху руските стоки.

Нарастването спрямо същия период на миналата година е в размер на 12.9% и отбелязва ръст в четвърти пореден месец. Най-силно раздвижване се наблюдава в търсенето на японски автомобили на американския пазар и електронни части и модули за китайското производство, съобщават от Министерството на финансите днес.

Въпреки положителното развитие на ситуацията с експорта от Япония на световните пазари продължават да витаят съмнения относно нивата на глобалната консумация, съобщава Reuters.

Положителното развитие е добра новина най-вече за премиера Шиндзо Абе, който всячески се бори да възстанови растежа на вътрешната икономика, след като през месец април бе въведен нов данък върху продажбите, който доведе Япония до положение на рецесия.

Глобалните икономически перспективи обаче не изглеждат толкова цветущи, въпреки заздравяването на позициите на САЩ. Сянката върху вътрешното търсене в редица държави до голяма степен изостря притесненията на анализаторите, а нестабилните нива на цените на петрола са сериозна предпоставка за спад на глобалната консумация и дори за назряваща дефлация.

Данните за цялата минала година обаче сочат рекорден търговски дефицит в размер на 12.8 трилиона йени, който се дължи най-вече на увеличения внос на природен газ, наложен от задължителните проверки на всички атомни електроцентрали след бедствието във Фукушима от 2011 г. Комуналните услуги в страната изискват голям енергиен ресурс, а мерките за сигурност налагат постоянни проверки на сигурността. Вносът компенсира затварянето на електроцентралите, но води до сериозно нарастване на производствените разходи.

Коментари: 0