Износът през август отчита най-големия срив от пролетта насам

Спадът в поръчките, продукцията и износа е и показател за мрачните очаквания на индустриите за предстоящите зимни месеци

Износът през август отчита най-големия срив от пролетта насам

Снимка: Unsplash

460 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Общият износ на български стоки през август се срива с малко над 15%, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Това поредно двуцифрено потъване затвърждава влошаването при външната търговия на страната както с държавите от ЕС, така и с трети страни. Най-труден месец за българските фирми, продаващи навън, беше месец май. Но с изключение на юни, през всички останали месеци след началото на коронакризата потъването е с над 10%.

Индикатор за спада при износа бяха данните от миналата седмица за производството през август, когато обемът на създадените експортно ориентираните стоки, като компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти отбеляза най-големият спад от началото на кризата - 14%. Намалението в поръчките, продукцията и износа е и показател за мрачните очаквания на индустриите за предстоящите зимни месеци и опасността от нови блокади в Европа.

Данните на НСИ показват, че в процентно изражение износът към трети страни спада с 25.8%, а този към страните от Блока – с 8.8%. Номиналната загуба за българските производители от ЕС обаче също е голяма - 250 млн. лв., тъй като самият пазар е три пъти по-голям. Нереализираните обороти от трети страни са 450 млн. лв., като така общата загуба за икономиката ни достига 700 млн. лв. само за август.

След първите осем месеца на годината…

Общо за първите осем месеца на годината българският износ е с 8.4% по-малко в сравнение със същия период на миналата година, като вина за това имат най-вече месеците април, май и август. Към трети страни стойностният му обем е с 11.5% надолу, а към търговските партньори от ЕС – с 6.8%. Най-големите загуби извън ЕС идват от Турция (400 млн. лв.), Тунис (250 млн. лв.), Египет (210 млн. лв.), Сърбия (160 млн. лв.), Украйна (160 млн. лв.) и Сингапур (120 млн. лв.). Редно е обаче да се отбележи, че към повечето от тези страни България изнася горива и масла, чиято цена падна значително от началото на годината. Освен това според анализ на Българската стопанска камара именно това са продуктите, чиято слаба диверсификация пречи на потенциала на фирмите износители.

Все пак към някои страни българският износ расте, а пример за това са Китай (160 млн. лв.), Иран (90 млн. лв.) и Канада (90 млн. лв.).

А вносните стоки…

...намаляват по-слабо от износа, както през август, така и през целия период януари-август, което означава, че външнотърговското салдо е отрицателно и ще натежи допълнително върху данните за брутния вътрешен продукт през третото тримесечие, които трябва да бъдат обявени в средата на следващия месец.

Подкрепи Economic.bg