Българите не успяха да спасят летния сезон

Туризмът през август започна да се раздвижва, но общият спад е много голям

Българите не успяха да спасят летния сезон

Снимка: Красимир Свраков

3824 ~ 2 мин. четене

През най-активния месец за летния туристически сезон в България - август, туристическите посещения се увеличават осезаемо в сравнение с предходните два месеца, но все пак остават значително по-малко спрямо миналогодишните. Това е основният извод от данните на Националния статистически институт (НСИ) за дейността на местата за настаняване през месец август 2020 г.

Раздвижване

Статистиката показва, че през разглеждания период в страната са функционирали 2 896 обекта с над 10 легла - хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Общият брой на пренощувалите в тях надхвърля 947 хиляди, което в сравнение с юни и юли е огромен скок, но той е логичен предвид сезонността в този сектор. През първия месец, в който официално бяха разрешени туристическите пътувания в страната - юни, бяха отчетени едва 199.5 хиляди пренощували, през юли пък техният брой скочи на 613.2 хиляди.

Съответно доста голямо увеличение се вижда и при отчетените приходи от хотелиерите за август спрямо другите два летни месеца. Приходите от нощувки достигат 198.7 млн. лв., но са с 47.4% по-малко в сравнение с август 2019 г. Регистрираният срив на приходите от чужди граждани е съответно от 65.2%, докато от българите има увеличение - с 21.2%.

През юни например от туристическа дейност местата за настаняване спечелиха едва 23.1 млн. лв. През юли приходите набъбнаха до 122.4 млн. лв.

Никой не спаси сезона

„Туризмът буквално не работи. Изправени сме пред безпрецедентна криза в световен мащаб“, така звучаха изказванията на бившия министър на туризма Николина Ангелкова през март, когато започна кризата. Тя неколкократно заяви, че разчита на българите да почиват в страната и на вътрешния туризъм да спаси сезона. Статистиката обаче показва, че никой не е успял да го спаси.

На годишна база картината никак не изглежда добре, тъй като е отчетен спад от 35.5% през август на броя на пренощувалите лица в България в сравнение със същия период на 2019 г. Като основният виновник за това са липсващите чуждестранни посетители, при които е отчетен срив. Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през август 2020 г., е 3.546 милиона, или с 44.7% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година,

Регистрираното намаление на чуждите граждани, които са дошли в България, е от 65.1%, докато при българските има увеличение – само с 11.7%. Българските граждани, нощували в местата за настаняване през август 2020 г., са 633 хиляди и са реализирали средно по 3.2 нощувки. Чуждите граждани са 314.4 хил. и са реализирали средно по 4.8 нощувки, като 74.5% от тях са нощували в хотели с 4 и 5 звезди. До голяма степен данните се дължат на различните правила за пътуване, които заради пандемията в момента важат.

При сравнение с 2019 г., която беше една от рекордните за туризма ни, се вижда, че българите, нощували в местата за настаняване са 566.6 хил. и са реализирали средно по 3.3 нощувки. Данните не са по-различни и за изминалия активен летен месец, за който статистиката също показва слаб интерес на българите към почивката у нас.

Българските граждани, нощували в местата за настаняване през юли 2020 г., са 427 хил., за сравнение през този месец на миналата година те са били доста повече - 485 хил.

Подкрепи Economic.bg