Английски села се събудиха като новата граница на Brexit (снимки)

Четири години след като Великобритания гласува за напускане на Европейския съюз, Brexit все още може да изглежда абстрактно, но в две села той буквално придобива конкретна форма

Английски села се събудиха като новата граница на Brexit (снимки) 5 Снимки

Снимка: БТА

Четири години след като Великобритания гласува за напускане на Европейския съюз, Brexit все още може да изглежда абстрактно. Но в графството, известно като „Градината на Англия“, той буквално придобива конкретна форма.

Отвъд древните дъбове и иглолистните дървета, които заобикалят средновековната църква „Света Мария“ в село Севингтън, булдозери, самосвали и циментомесители шумно се носят над полето. Те подготвят земята, за да създадат част от новата граница на Великобритания с Европейския съюз - депо за митническо обслужване с място за до 2000 камиона.

Никой не поиска разрешение от местните хора и дори в тази зона, подкрепяща Brexit, пише Independent.

„Първото, което някой разбра за това, беше, когато се издигна табела, в която се казваше, че пешеходните пътеки са затворени заради строителни работи“, каза Шарън Суондейл, чийто дом в село Мършам е на 20 минути пеша от Севингтън.

Този окръг, Кент, гласува с 60% - 40% за напускане на ЕС на референдума във Великобритания през 2016 г., но Суондейл заяви, че те не са си представяли Brexit като визиите за спирки на камиони и митнически депа.

Двете проспериращи села Севингтън и Мършам се намират на 24 мили от тунела под Ламанша до Франция и на 32 мили от най-голямото фериботно пристанище в Дувър. Между тях двата маршрута превозват 4 милиона камиона годишно, пълни с храна и всякакви други важни предмети.

Тези стоки се движеха свободно напред-назад, докато Великобритания беше част от единния пазар и митническия съюз на ЕС. Великобритания напусна политическите структури на блока през януари и ще направи икономически пробив, когато преходният период приключи на 31 декември. Това означава, че Великобритания трябва да издигне митническа граница с 27-членния ЕС, най-големия си търговски партньор.

Противниците на Brexit казват, че това е загуба на пари и усилия, които ще навредят на бизнеса и от двете страни. За поддръжниците всичко това е част от връщането на контрола над границите и търговията на страната.

Но всички са съгласни, че това означава нова бюрокрация с необходимостта от митнически декларации и проверки. Ако Великобритания и ЕС не успеят да сключат сделка за свободна търговия преди края на годината, тарифите ще бъдат начислени върху много стоки, което ще доведе до повече смущения, бюрокрация и разходи.

Британците все още не знаят дали новата 2021 ще донесе най-лошия сценарий или по-плавен изход. Преговорите по търговско споразумение между Обединеното кралство и ЕС са в задънена улица по отношение на риболовните права и правилата за лоялна конкуренция. На среща на върха тази седмица лидерите на ЕС ще преценят дали е възможен пробив. Остават само седмици за подписване на сделката, ако тя трябва да бъде ратифицирана до края на годината.

Коментари: 0