Изпълнителният директор на Qantas се отказа от заплатата си

Причината е намаляване на разходите заради коронавируса и отменените полети

Изпълнителният директор на Qantas се отказа от заплатата си

Снимка: Pixabay

672 ~ 2 мин. четене

Австралийският национален превозвач Qantas започна да намалява разходите си в различни насоки с цел да се справи с критичната ситуация около коронавируса. Сред мерките, които компанията предприема е намаляване на полетите с почти една четвърт през следващите шест месеца. Освен това изпълнителният директор на Qantas Алън Джойс съобщи, че за останалата част от тази фискална година, се отказва от заплата си, съобщава CNN Business.

Ричард Гойдер, който е част от борда на директорите на компанията също обяви, че се отказва от хонорара си, а заплащането на екипа, който отговаря за изпълнителното ръководство ще се намали с 30%.

По-голямата част от отменените полети са към Азия, където всъщност възникна епидемията. Полетите в региона са с 31% по-малко, очаква се авиокомпанията да намали пътуванията си и до Съединените щати и Обединеното кралство.

Jetstar, бюджетната авиокомпания на Qantas, също ще предприеме значителни съкращения в международните си полети, съобщиха от компанията. "През изминалите две седмици видяхме рязък спад на резервациите в нашата международна мрежа, докато глобалното разпространение на коронавирус продължава“, казва Джойс в изявление.

„Очакваме по-ниското търсене да продължи през следващите няколко месеца, така че вместо да предприемем частичен подход, ние намаляваме капацитета до средата на септември. Това подобрява способността ни да намаляваме разходите, както и да даваме повече сигурност на пазара, клиентите и нашите хора“, уточнява още той.

„Когато приходите падат, трябва да се намери начин, по който да се намалят и разходите. Намаляването на количеството на полетите е добър начин за постигането на този баланс“, заяви изпълнителният директор на австралийската авиокомпания. Превозвачът не изключва възможността ситуацията да се подобри скоро и ако това се случи, капацитетът на компанията ще се повиши. От дружеството са категорични, че не могат да се дадат ясни указания за по-нататъшните действия, защото ситуацията е изключително нестабилна.

Коментари: 0