Източна Европа се изправя пред нови предизвикателства без Меркел

Оттеглянето на Меркел и победата на Байдън могат да разклатят международните отношения на страните в региона

Източна Европа се изправя пред нови предизвикателства без Меркел

Снимка: БТА

Встъпването в длъжност на президента Джо Байдън в САЩ усложнява ситуацията за част от европейските лидери и по-специално - за източната част на блока. Междувременно оттеглянето на германския канцлер Ангела Меркел от поста през тази есен е допълнително предизвикателство, тъй като тя поддържаше диалога отворен въпреки големите различия в Съюза, пише Bloomberg.

Комбинацията от нова американска администрация, която вероятно по-малко би се съобразявала с лидерите в Източна Европа, и липсата на подкрепа от Меркел е предизвикателство за региона. Тя също така може да насърчи Европейската комисия да предприеме по-строги мерки срещу Полша и Унгария, като има възможност и за преустановяване на финансовите плащания.

Пейзажът след промените във Вашингтон и перспективата за промяна в Берлин става все по-сложен за ЕС - и най-вече за страни като Полша. Промяната може да значи по-малка готовност от страна на Берлин за сътрудничество с Източна Европа и неразклатимата  американска позиция към върховенството на закона и демокрацията”, заяви Доналд Туск, бивш полски премиер и председател на Европейския съвет до 2019 г.

Миналото лято, когато националистическият премиер на Полша се бореше за втори мандат, той се обърна за финална подкрепа към Тръмп. Само четири дни преди гласуването Белият дом засипа Анджей Дуда с похвали за “страхотната работа”, която върши. Дуда спечели вота на втори тур с 51% спрямо 49%. Въпреки че Байдън би трябвало да бъде приветстван в източната част на ЕС заради по-предпазливата му позиция към Русия и надеждите за по-голяма подкрепа към Украйна, мандатът му предвещава трудни отношения с лидерите, които се издигнаха и бяха подкрепяни от Тръмп.

Дуда поздрави Байдън за победата на 15 декември - повече от месец след Меркел. Полският лидер заяви, че не се тревожи, че смяната на властта в САЩ ще влоши отношенията между Варшава и Вашингтон. Правителството на Орбан открито подкрепяше Тръмп по време на изборите. Външният министър на Унгария Петер Сиярто посочи, че страната е готова на по-задълбочено сътрудничество със САЩ, ако Байдън покаже повече “уважение” към нея.

Германският канцлер

Като най-дълго служил европейски лидер Меркел стана свидетел на укрепването на властта на Орбан в Унгария чрез превземането на съдилища, медии и ограничаването на имиграцията, най-вече по време на кризата през 2015-2016 г., предизвикана от войната в Сирия. Неговата антиимигрантска позиция беше пример за националистите в региона и показа различията между по-отворената политика на германския канцлер.

Не е ясно дали Германия ще продължи да поддържа същото ниво на разбиране и готовност за сътрудничество след Меркел. Комунистическият опит подчертава нейните усилия да разбере източната част на Европа, особено когато става въпрос за отношенията между ЕС и Русия”, коментира Туск.

Позицията на Меркел към Русия е по-обрана. Въпреки че тя понесе критики за подкрепата към проекта “Северен поток 2”, Меркел уреди откарването на Алексей Навални - политическият опонент на руския президент Владимир Путин, в Германия, след като беше направен опит за отравянето му и го посети в болницата в Берлин.

Търговските отношения

Икономическите отношения с Германия остават силни за седем от 11-те бивши комунистически членки на ЕС, включително България, Унгария и Полша. Като за нас Германия е най-голям търговски партньор, щом се отнася до износа ни - 14.8% от него потеглят към най-голямата икономика в ЕС, по данни на Worlds Top Exports за 2019 г.

Следващият тест пред Източна Европа ще бъде по отношение на върховенството на закона. Германия подпомогна сделка през декември, която дава на ЕК възможност да преустанови плащанията към страните, които подкопават независимостта на съдилищата.

Коментари: 0