Извънредно положение в Гърция заради наводненията

Смерчове, мълнии и рекордни валежи бушуваха и взеха жертви в южната ни съседка

Извънредно положение в Гърция заради наводненията

В района на Солун и Пелопонес в Гърция бе обявено извънредно положение заради наводненията, причинени от двудневните поройни дъждове, предаде гръцката агенция АНА.

На среща на местните власти в град Каламата, на която е присъствала и правителствена делегация, е било решено да се обявят извънредни мерки.

Наводненията взеха 4 жертви, а една жена е в неизвестност. Спасителите са успели да извлекат 24 души от пороя в Солун, 29 души са спасени в областта Лакония и 21 – в областта Месиния.


Водната стихия нанесе щети на стотици домове, стопански сгради, пътища, мостове, съобщава Нова телевизия.

След като времето в цяла Гърция се влоши, ударът на стихията беше най-силен в западните и северните райони. Проливни дъждове и ураганни ветрове предизвикаха наводнения в Западна Гърция и в областта Пелопонес. 

В района на Каламата в Пелопонес бяха наводнени няколко села. Жена инвалид загина в дома си в село Пидима, защото не можала да позвъни на пожарната, за да я евакуират. Нивото на водата достигнало 2 метра.


15 хил. мълнии са засечени в Солун само в рамките на 24 часа. Рекордни валежи вчера имаше на остров Корфу – за 1 денонощие паднаха 381 литра на кв. м. На западния бряг и йонийските острови се образуваха смерчове.

„Всичко стана за много кратко време. Беше нещо страшно. Това не беше дъжд, а течаща вода“, разказва свидетел на случилото се.

Метеоролозите предупреждават за нови дъждове и бурии в района на Солун и Пелопонес, които могат допълнително да усложнят обстановката.

„Седем селища бяха отрязани от света, но успяхме да установим връзка. Стотици животни са удавени, а посевите са опустошени“, съобщи кметът на Каламата Панайотис Никас.

От МВнР съветват българите, които пътуват или пребивават в Гърция да следят метеорологичната обстановка, да се осведомяват редовно за пътната обстановка и да избягват пътуване в засегнатите райони.

Коментари: 0