Известното „бяло злато“ на Египет е на път да се възроди

Известното „бяло злато“ на Египет е на път да се възроди

Снимка: Wikimedia

В Кафър ел Шейх, сред зеленеещите полета на делтата на Нил, Фатух Калифа отглежда от над 30 години някогашното "бялото злато" на Египет, известния египетски памук, пише AFP.

С шапки на главите селяните събират ръчно меката бяла материя, от която ще се произведат луксозни тъкани. Фатух Калифа обаче се оплаква от слабите печалби. „Отглеждам 42 декара, които струват скъпо, а цената (на памука) е много ниска“, със съжаления казва този земеделец под парещото слънце. Прочут по цял свят заради много дългите си нишки, египетският памук, особено от делтата на Нил, е бил основният източник за богатството на страната през XІX в.

Само че през последните десетилетията ожесточената международна конкуренция и най-вече на памука с къси нишки, който е евтин и силно ценен от мастодонтите в текстилната промишленост, оказаха силен натиск върху египетското производство. САЩ, Индия, Бразилия и Австралия днес са сред първите износители в света на памук, сочи неотдавнашен доклад на американското министерство на земеделието, а Египет е далеч след тях.

През 1975 г. износителите на памук са донесли на Египет 540 млн. долара. Четири десетилетия по-късно те са спечелили само 90.4 млн. долара през 2016 г., според Центъра за наблюдение на икономиката на Масачузетския технологичен институт.

През 2011 г. народният бунт, който доведе до свалянето от власт на президента Хосни Мубарак, нанесе последен смъртоносен удар на памука. Производството му спадна до 94 000 тона (нишки) през 2013 г., според Организацията по прехраната и земеделието на ООН, в сравнение с 510 000 тона през 1971 г..

Миналата 2017-а година възроди надеждата за нов подем сред производителите, след като цената на памука бе повишена и износът отново се съживи. Друго предизвикателство пред съживяването на бизнеса с бялото злато на Египет е фактът, че страната произвежда малко фини продукти и основните обеми се изнасят директно.

Държавата се опитва да действа за решаване на проблемите в сектора. За четири години площите, на които се отглежда памук, са се увеличили от близо 50 хил. хектара на над 140 хил. хектара към момента.

През септември египетското правителство дори разреши експериментално отглеждането на памук с къси нишки, но не и в делтата на Нил, за да бъдат удовлетворени потребностите на заводите.

Стилистката Мари Луи Бишара посвети една от модните си линии на египетския памук и ризите, панталоните и саката с етикет "произведено в Египет", които тя създава, стигат вече не само до бутиците в нейната страна, но и във Франция и Италия.
Коментари: 0