Google прави промени в Android, за да избегне нови глоби от ЕС

Американската компания вече ще изисква от производителите на смартфони плащането на лиценз за своите услуги

Google прави промени в Android, за да избегне нови глоби от ЕС

Снимка: Pixabay

Google представи решения, които трябва да сложат край на практиките на американската компания, свързани със системата Android, определяни от Брюксел като противоречащи на свободната конкуренция, предаде Франс прес. Целта е да се избегнат нови финансови санкции от Брюксел.

Европейската комисия наложи рекордна глоба от 4,34 милиарда евро на американския гигант на 18 юли. Тя го обвини, че злоупотребява с доминиращата позиция на безплатната си операционна система за смартфон Android, за да затвърди лидерското място на услугата си за онлайн търсене.

Еврокомисията даде 90 дни на Google, за да сложи край на незаконните си практики под заплахата от санкция, достигаща 5% от средния дневен световен оборот на Alphabet - компанията майка на Google.

По-конкретно американската компания, която досега предоставяше безплатно на производителите на смартфони като Samsung и Huawei приложенията Gmail и Youtube, ще изисква занапред плащане на лиценз за използването.

Тя не пожела да уточни размера на сумата за този лиценз, като заяви, че не знае дали производителите ще увеличат крайната цена за потребителите заради плащането му. Според американската компания производителите сами трябва да решат това.

В същото време Google настоя, че операционната система Android за смартфон ще остане безплатна. 

Тези решения ще влязат в сила на 29 октомври и ще се отнасят само за новите апарати, пуснати на европейския пазар.

Европейската комисия се запозна със съобщението на Google и "ще следи внимателно предложените мерки, тяхната ефективност и дали те спазват решението на изпълнителния орган на ЕС", каза говорители на ЕК.

На 9 октомври Google обжалва рекордната глоба, наложена от Брюксел. 
Коментари: 0