Изявлението на Фед отслаби долара

Златото се стабилизира, инвеститорите увеличиха дългите позиции

Изявлението на Фед отслаби долара

Доларът записа понижение спрямо повечето основни валути в началото на седмицата след изявлението на Лаел Брейнард от Фед. Според нея Федералният резерв трябва да внимава с твърде бързото повишение на лихвите, поради потенциалната слабост на пазара на труда както и от външните икономически рискове.

Брейнард каза още, че при наличието на несигурност и слаб ръст на инфлацията повишаването на лихвените нива би било неразумно, тъй като ще ограничи растежа на пазара на труда.

Доларовият индекс, който измерва представянето на щатската валута спрямо кошницата от шест основни валути се понижи с 0.25 на сто до 95.23 пункта, оставайки под 100-дневната пълзяща средна.

Двойката долар/йена бе сред най-разпродаваните. Цената не можа да пробие 50-дневната плъзгаща се средна на 102.65. 100-дневната на 104.83 продължава да бъде силна съпротива за двойката преди заседанието на Японската централна банка, което ще се проведе на 21 септември.

Еврото се търгуваше на нива от 1.1235. Малко след изявлението то Фед, единната валута успя да поскъпне до 1.1267, но след това се понижи до под 1.1240.

10-годишните германски книжа се задържаха на положителна територия

Изявленията от Фед доведоха до спад в очакванията на пазарните участници относно повишаването на лихвите. След речта на Брейнард вероятността лихвите да бъдат вдигнати през септември се понижи до 22%, като ден по-рано бе 30%. За декември очакванията намаляват до 57.4%, спрямо вероятността от 60% няколко дни по-рано.

Разпродажбата на европейски облигации продължава. 10-годишните германски облигации остават на положителна територия, след като доходността им се повиши с 3.8 базисни пункта до 0.038%.

Златото се стабилизира след изявленията от Фед

Златото успя да прекъсне низходящото си движение, подкрепено от изказванията от представители от Федералния резерв. За седмицата до 6 септември, инвеститорите в злато са увеличили нетните си дълги позиции.

Спот цената на благородния метал достигна 1329.60 долара за тройунция. Златните фючърси със срок на доставка през декември се търгуваха на нива от 1328.30.

Активите на най-големият борсово търгуван фонд за злато в света SPDR Gold Trust, са се понижили до 939.94 тона в петък.

Среброто отчете покачване  до 19.11 долара за тройунция, след като по-рано през деня се понижи до 18.95, което е най-ниското ниво от 2 септември. Платината загуби 0.4 на сто от стойността си отстъпвайки до 1054. Паладият спадна с 0.7% до 670.30 долара.

Петролът отчете повишение до 46.30 долара, което е ръст с около един процент за деня. Сорт Брент също завърши на положителна територия, след като достигна 48.30 долара за барел.

Фондовите пазари с разнопосочни движения

Водещите американски индекси отчетоха повишение средно около 1.5%, подкрепени от намаляващата вероятност Федералния резерв да повиши основната лихва. Най-силно се представи технологичният сектор.

На другия полюс пък бяха фондовите пазари в Европа, които записаха понижение за трета поредна сесия, след като водещите европейски индекси загубиха средно по един процент от стойността си. Във Великобритания компаниите от енергийния сектор бяха сред най-губещите.

При компаниите HP (+3%) се съгласи да купи бизнеса на Samsung Electronics за принтери. Стойността на сделката е 1.05 млрд. долара.

Канадските компании Agrium (-2.7%) и  Potash Corp of Saskatchewan (-1.2%) потвърдиха намерението си да се слеят. По предварителни данни стойността на сделката възлиза на 27 млрд. долара.

Коментари: 0