Йелън: Фед може да вдигне лихвите \"относително скоро\"

Президентът на централната банка с първа изява след избирането на Тръмп

Йелън: Фед може да вдигне лихвите \

Федералният резерв на САЩ може да повиши основните лихвени ставки "относително скоро", ако икономическите данни продължават да сочат подобрение на трудовия пазар и повишение на инфлацията. Това каза президентът на централната банка Джанет Йелън пред финансовата комисия на Конгреса на САЩ.

Това се възприема от участниците на финансовите пазари като ясен намек, че Фед може да вдигне федералната фондова лихва на своето последно за годината заседание през декември.

Подобно увеличение може да се окаже подходящо относително скоро, отбеляза Йелън при нейното първо публично изказване след избирането на Доналд Тръмп за следващ президент на САЩ, отбелязва БНР.

Ако Фед отложи нарастването на лихвените ставки прекалено дълго, това в крайна сметка може да завърши с относително рязко затягане на лихвите, за да се запази икономиката от съществено надхвърляне на двете цели на провежданата от нас парична политика (за пълна работна заетост и стабилизация на инфлацията на ниво от 2 на сто), заяви г-жа Йелън пред Съвместния икономически комитет на Конгреса на САЩ. Нещо повече, задържане на федералната фондова лихва на сегашното ниво за прекалено дълго време би могло да насърчи поемането на прекомерни рискове и това в крайна сметка да подкопае финансовата стабилност, допълни тя.

Според нея, решението на Фед да остави лихвите без промяна през миналия месец не се дължи на липсата на доверие в състоянието на американската икономика. Темпото на растеж на заплащането на труда се ускори в последно време, икономическият растеж изглежда набира скорост след сдържаното темпо по-рано през годината, а потребителските разходи продължават да отчитат умерен прогрес, посочи Джанет Йелън.

Тя продължава да очаква, че развитието на икономиката ще оправдае само постепенно увеличаване на краткосрочните лихвени проценти с течение на времето, отчасти поради факта, че т.нар. "неутрален лихвен процент", при който икономиката оперира с пълния си потенциал без да прегрее, изглежда доста нисък.

Г-жа Йелън не направи никакви коментари относно резултатите от президентските избори в САЩ.

Коментари: 0