Желязков обеща увеличение на помощта за автобусните превозвачи

Предвидени са допълнителни 10 млн. лв., които ще са насочени към крайградските автобуси и тези с намален оборот, обяви транспортния министър

Желязков обеща увеличение на помощта за автобусните превозвачи

Снимка: Красимир Свраков

580 ~ 1 мин. четене

Увеличение с близо 10 млн. лв. за крайградските линии, тези в труднодостъпните райони и с намален оборот, през следващата година обеща министърът на транспорта Росен Желязков. „Искам да уверя превозвачите, че за следващата година и субсидиите и компенсациите ще бъдат увеличени“, каза министърът в ефира на БНТ.

В момента към автобусните превозвачи са насочени 30 млн. лв. от Оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност“. Крайният срок за кандидатстване по мярката изтече вчера и сега предстои да бъдат изплатени средствата, които са пряка помощ в размер на процент от оборота на фирмите за миналата година. „Процентът е достатъчен, за да покрие оборотните средства, които са необходими за този период“, смята Росен Желязков.

В помощ на международните превозвачи пък се работело за намаляване на административната тежест, както и промяна на пакет „Мобилност“, който беше приет въпреки многобройните искове срещу него от страна на България.

Надяваме се да спечелим делото в съда в Люксембург и уверяваме колегите, че ще извоюваме най-доброто за тях", заяви Желязков.

В момента текат интензивни преговори с турската страна за осигуряване на допълнителни разрешителни за търговия и изграждане на допълнителни трасета.

„Най-важното при товарните превози е да се създаде възможност за намаляване на административните бариери и преодоляване на ефекта от пакета за мобилност“, обясни Желязков.

Транспортния бранш заедно с туристическия са едни от най-силно засегнатите икономически отрасли от коронакризата. При железниците е отчетено намалени с около 20 до 30% на пътниците. С толкова съответно намаляват и нетните приходи на БДЖ, стана ясно от думите на министъра.

Подкрепи Economic.bg