Ангелов: Няма проблем със здравната система, легла има за всички нуждаещи се

Според здравния министър случаите на хора, които нямат достъп до лечение от коронавируса са едва 0.003% от всички

Ангелов: Няма проблем със здравната система, легла има за всички нуждаещи се

Снимка: Красимир Свраков

1540 ~ 2 мин. четене

Хората губят психическа устойчивост и всички държат да постъпят в лечебно заведение, което не се налага. Това каза здравният министър Костадин Ангелов в интервю за Българското национално радио, коментирайки нарастващия брой случаи на хора, които не могат да достигнат до легло в болница и често вече се стига да фатален край.

„Само 20% от пациентите, които имат положителен тест за коронавирус и изявена клинична картина, само 20% постъпват в лечебни заведения. За тези хора имаме легла. И когато на някого му кажем, че няма да бъде приет и че няма легло за него, означава, че не е за лечебно заведение. Защото настаняването в лечебно заведение не може да става по желание и заради страха на даден пациент. Разбирам, че всеки има притеснение за собственото си здраве, но най-важна е обективната преценка на лекаря“, каза Ангелов.

Според него българските лекари са грижовни, висококвалифицирани и знаят какви решения да взимат. Той индиректно обвини медиите, че показват единични случаи и така увеличават недоверието в системата.

Министър Ангелов се скара на водещата на БНР, която му припомни за множеството, станали публични през медиите, случаи на линейки, които не могат да намерят легла за пациенти в тежко състояние, за призивите на болнични шефове, че системата е пред колапс и не могат да поемат повече пациенти.

„Не, няма много такива случаи. Тези случаи са под 0.003% от всички случаи. И точно затова това не са много случаи“, категоричен е Ангелов. „Водещо в момента не е рационалното мислене на хората, водещо в момента е притеснението и техният страх.“

Ангелов отказа да признае, че има комуникационен проблем при управлението на кризата. „Аз не спирам да говоря по всички медии, постоянно и денонощно. По всякакви начини, по всякакви канали. Най-важна е комуникацията, правилно да комуникираме с хората нещата, които се случват“, каза той.

Той също така заяви, че няма проблем на държавно ниво с лекарствата в България, въпреки че за такъв вече алармират от аптекарския бранш.

„Проблемът с лекарствата е заради презапасяване на хората. Няма система, която да издържи на презапасяването. Няма логика човек да купува четири опаковки антибиотик да се лекува. Няма проблем на държавно ниво с лекарствата“, каза Ангелов.

Подкрепи Economic.bg