Желязков откри 26 км от ремонтираната жп линия Пловдив-Бургас

Участъкът Скутаре-Оризово струва 70 млн. лв. и се ремонтира от 2014 г.

Желязков откри 26 км от ремонтираната жп линия Пловдив-Бургас

Снимка: Министерство на транспорта

1952 ~ 2 мин. четене

Модернизираният жп участък Скутаре - Оризово, който е част от проекта Пловдив-Бургас, беше открит днес от министъра на транспорта и информационните технологии Росен Желязков. 

„Жп линията Пловдив – Бургас до 2023 г. трябва да е онзи път, който асоциираме с понятието европейски железници“, каза министърът по време на откриването на участъка. По думите му жп отсечката е от изключително значение за разгръщането на може би най-важната железопътна мрежа между границата със Сърбия и Черно море.

„Създали сме необходимите предпоставки още сега да бъде модернизиран и подвижният състав. В края на тази, началото на следващата година очакваме новите локомотиви - нещо, което ще се случи за първи път от 80-те години насам. Имаме договор за модернизация на всички дизелови и електрически мотриси, за  ремонт на съществуващия подвижен състав и подновяването на вагоните, така че пътуването с железници да бъде приятно, удобно и безопасно“, каза министър Желязков.

Рехабилитираният железопътен участък Скутаре-Оризово е част от проект Пловдив-Бургас-фаза 2. Той е с дължина 26 км и е в ремонт от 2014 г. Стойност на договора е 69.85 млн. лв. без ДДС. Рехабилитацията включва  модернизация на железен път и контактна мрежа, както и на телекомуникационния участък. 

"Обновявайки железниците, изпълняваме основния ангажимент да модернизираме страната и тя да бъде достоен член на Европейския съюз", добави министърът. По думите му тази инвестиция е изключително важна, особено когато е обвързана с всички системни капиталовложения. Той припомни, че преди няколко дни бе подписан договор за модернизацията на жп възел Пловдив, за да може градът да има не само една красива сграда на Централна гара, но и да бъде съсредоточие на железопътния трафик.

„Ще бъде облекчен не само животът на пътуващите с железниците, но ще бъде изградена и съпътстваща инфраструктура, като подходите към гарата и Бетоновия мост. От новоизградената инфраструктура ще се възползват и жителите на градовете и по-малките населени места като Белозем. По резултатите се преценява свършената работа“, каза още Росен Желязков.

Подкрепи Economic.bg