Живот и работа в чужбина – най-добрите и най-лошите места

Проучване Expat Insider 2021 на InterNations класира общо 59 държави

Живот и работа в чужбина – най-добрите и най-лошите места

Снимка: Unsplash

2339 ~ 3 мин. четене
Автор: Economic.bg

Как емигрантите оценяват живота в съответната държава, в която са позиционирани? Доколко са доволни от пребиваването си там, включително от гледна точка на качеството на живот, условия за установяване и труд? На тези и други въпроси се търси отговор в актуалното проучване на InterNations – Expat Insider 2021. То е фокусирано върху спецификите на живота и работата в чужбина и отразява отговорите на 12 000 респонденти.

Във фокуса на проучването попадат 59 дестинации по целия свят, като в доклада са класирани най-добрите и най-лошите държави за емигранти. Анкетираните отговарят на въпроси в пет области: Качество на живот, Разходи за живот, Лични финанси, Работа в чужбина и Леснота на устройване.

Най-добрите и най-лошите дестинации

Тайван се нарежда на 1-во място за трета поредна година в проучването на Expat Insider 2021. Повечето чужденци там са доволни от сигурността на работното си място (83% при средно 61% в световен мащаб) и състоянието на местната икономика (85% срещу 62% в световен мащаб). Повечето са доволни от работата си и от живота си като цяло. Освен това 96% от емигрантите оценяват положително качеството на медицинското обслужване (при 71% в световен мащаб), а други 94% са доволни от достъпността му (срещу 61% в световен мащаб).

В Мексико се изтъкват лекотата на установяване в държавата и лесното създаване на приятелства. Страната се справя добре и с индексите за лични финанси и разходи за живот. Четирима на всеки петима емигранти (80%) са доволни от финансовото си състояние (срещу 64% в световен мащаб), а 90% казват, че разполагаемият им доход на домакинството е достатъчен или повече от достатъчен за покриване на разходите им за живот (срещу 77% в световен мащаб). Мексико се представя малко под средното ниво в индекса за качество на живота (31-во място)

Коста Рика се нарежда сред първите 5 в Индекса за лекота на установяване (на трето място), като 91% от емигрантите определят населението дружелюбно настроено (срещу 69% в световен мащаб). Може би затова повечето респонденти от проучването намират за лесно да свикнат с местната култура (82% срещу 65% в световен мащаб) и да се чувстват като у дома си в нея (80% срещу 63% в световен мащаб). Коста Рика се представя добре в индекса за качество на живота (14-то място), излизайки на второ място в световен мащаб за лично щастие – точно зад Мексико (1-во). Като се има предвид всичко, 88% от емигрантите в Коста Рика са доволни от живота си (срещу 75% в световен мащаб). Страната е на 10-то място в подкатегорията „Качество на околната среда“, но 29% от емигрантите са недоволни от системата на обществения транспорт.

В другия край са класирани Кувейт (59-то), Италия (58-мо) и Южна Африка (57-мо).

За седми път от осем години Кувейт е на последно място в проучването на Expat Insider 2021. Тя е на дъното в Индекса за качество на живота (59-то място), с особено лоши резултати в подкатегориите „Опции за свободно време“, „Лично щастие“ и „Пътувания и транспорт“. Всъщност 58% от емигрантите в Кувейт са недоволни от местните възможности за отдих (срещу 14% в световен мащаб), а 50% оценяват отрицателно климата и времето (срещу 17% в световен мащаб). Освен това 29% заявяват, че обикновено са нещастни (срещу 10% в световен мащаб). Страната е последна и по критерия за лесно устройване.

Италия заема 58-о място в проучването на Expat Insider 2021. В индекса на личните финанси (59-то място) южноевропейската държава дори попада на последно място в световен мащаб: 30% от емигрантите са недоволни от финансовото си състояние (срещу 19% в световен мащаб). Всеки трети емигрант (33%) казва, че разполагаемият им доход на домакинството не е достатъчен, за да покрие разходите си (срещу 23% в световен мащаб). Италия се представя слабо и в Индекса за работа в чужбина (58-мо място), изпреварвайки единствено Турция. Повече от половината емигранти (56%) оценяват отрицателно възможностите за кариера.

В Индекса за качество на живота Италия се нарежда най-зле в подкатегорията Digital Life (51-ва): 23% от емигрантите трудно получават високоскоростен достъп до интернет у дома (срещу 12% в световен мащаб), а 40% са недоволни от наличието на държавни услуги онлайн (срещу 21% в световен мащаб).

Излизайки на 57-о място от 59 дестинации в проучването на Expat Insider 2021, Южна Африка се представя най-зле в индекса на личните финанси (55-то място): над една трета от емигрантите (34%) там не считат разполагаемия си доход на домакинството за достатъчен, за да покрият всичките си разходи (срещу 24% в световен мащаб). Само 47% от емигрантите са доволни от сигурността на работното си място (срещу 61% в световен мащаб), а по-малко от една трета (31%) са доволни от състоянието на местната икономика – точно половината от средното за света (62%).

Коментари: 0