Кабелните оператори обвиниха „Филмаутор“ в спекулации

Филмовите дейци се оплакаха, че кабелните оператори пестят милиони левове от неплащане на авторски права

Кабелните оператори обвиниха „Филмаутор“ в спекулации
Лансираната от „Филмаутор“ теза, че българските кабелни оператори пестят милиони левове от неплащане на авторски права за препредаване на филми е спекулативна и едностранчива. Това твърдят  от Асоциацията на българските кабелни и комуникационни оператори (БАККО) в своя официална позиция, изпратена до медиите днес. 

По-рано този месец организацията за колективно управление на авторски права – „Филмаутор“, изпрати до институциите и премиера Бойко Борисов писмо, в което алармира за неспазването на българското законодателство и европейски директиви. В него се посочва, че България е единствената страна в Европейския съюз, която не спазва законите за авторското право в частта за препредаване на филми. 

„Членовете на БАККО добросъвестно плащат възнаграждения на телевизионните компании, за да получат правото да разпространяват техните програми. Разпространяваме стотици програми, което означава че сме постигнали договореност с десетки доставчици на телевизионно съдържание“, се посочва в ответната позиция на кабелните оператори. 

Големи световни студиа като Paramount Pictures, 20th Century Fox, MGM, Sony обаче също сигнализираха за проблем в България с неплащането на авторски права за препредаване на филми. Те също са изпратили писма до Министерство на културата в края на лятото. 

Казуси за авторските права в България и тяхното справедливо изплащане текат от години. На дневен ред сега са филмовите. 

Ето и цялата позиция на БАККО по случая: 

В отговор на активната медийна кампания на Филмаутор, целяща да представи в публичното пространство спекулативна и едностранчива гледна точка по казуса с уреждане на правата на филми, включени в програмата на разпространявани от операторите телевизии, БАККО заявява своята категорична позиция:

  1. Членовете на БАККО добросъвестно плащат възнаграждения на телевизионните компании, за да получат правото да разпространяват техните програми. Разпространяваме стотици програми, което означава че сме постигнали договореност с десетки доставчици на телевизионно съдържание. 
  2. Членовете на БАККО добросъвестно заплащат на филмовите и спортни компании авторските и лицензионните възнаграждения за излъчваните в собствени им канали филми и спорт. 
  3. Членовете на БАККО добросъвестно заплащат възнаграждения на авторите, продуцентите и изпълнителите, членове на Музикаутор и Профон.  Тарифите на тези две организации са утвърдени в резултат именно на съвместните усилия на БАККО и горепосочените ОКУП, съответно през 2014 и 2011 г. 
  4. И възниква логичният въпрос защо единствено Филмаутор нямат утвърдена Тарифа и не са в състояние да събират възнаграждения за своите членове?  За съжаление нашите наблюдения върху начина, по който се опитва да наложи своите тарифи Филмаутор показват смущаваща липса  на преценка за нивата на възнаграждения и липса на желание за водене на преговори на професионална основа, които да доведат до удовлетворителни резултати за двете страни. 
  5. БАККО от своя страна е доказала нееднократно готовността и коректността си при водене на подобни преговори с всички ОКУП и Филмаутор не правят изключение. Ние сме в процедура на преговори с тях, която се бави поради много неясноти в позицията на Филмаутор. Само един пример, който е от принципен характер -  за членовете на БАККО е от изключителна важност плащаните от нас възнаграждения да достигат до реалните правоносители. Има ли Филмаутор общоприета и одитирана система за разпределение, която по справедлив начин да разпределя събраните суми към режисьори, оператори и сценаристи. 
  6. В желанието си да бъдем конструктивни, наместо популисти, заявяваме, че ние имаме пълна готовност да продължим преговорите, за  да постигнем удовлетворителни бизнес отношения и за двете страни, наместо да си подхвърляме медийни обвинения и изказвания без фактологична тежест. 
Коментари: 0