Кабинетът отпусна още няколко милиона за машинното гласуване

Преди две седмици към ЦИК бяха насочени други 10 млн. лв. за закупуването на допълнителните машини

Кабинетът отпусна още няколко милиона за машинното гласуване
776 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg
Бюджет 2021

Служебният кабинет одобри допълнителни 5.9 млн. лв. по бюджета на Централната избирателна комисия (ЦИК), с които да се подсигурят дейностите по машинното гласуване на предсрочния вот тази неделя. Това става ясно от решенията на Министерския съвет от днешното му редовно заседание. Сумата се отпуска, след като преди две седмици бяха одобрени други 10 млн. лв. 

Със сегашните близо 6 милиона ще се обезпечат дейностите по техническото осигуряване на електронното машинно гласуване. В сумата е включен и ДДС. Средствата ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2021 г.

Обезпечените с постановлението дейности включват модифициране на софтуера и настройване на бюлетините, конфигуриране, инсталиране и настройване на устройствата за електронно машинно гласуване и обезпечаване на пълния размер на необходимите средства за доставка на 1637 специализирани устройства за електронно машинно гласуване и 19 500 смарт карти. 

Предходната порция финансиране от 10 млн. лв. послужи за закупуването на допълнително необходимите 1637 машини от „Смартматикс“. До сделката с новия доставчик се стигна след неуспеха на преговорите със „Сиела Норма“.

Подкрепи Economic.bg