МС прие пожизнения ТЕЛК за близо 100 заболявания

Хората с ампутирани крайници вече няма да доказват на всеки три години, че не са се възстановили

МС прие пожизнения ТЕЛК за близо 100 заболявания

Снимка: Красимир Свраков

27458 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Министерският съвет прие промени в Наредбата за медицинската експертиза, с които би трябвало да сложи край на безсмислените оценки на трайно намалената работоспособност. Също така с промяната се цели по-голяма прецизност по отношение на критериите, по които се извършва оценката на уврежданията, предвид различните етапи и стадии на едно и също заболяване.

За близо 100 състояния и заболявания пациентите вече ще получават пожизнено решение, вместо да се явяват на ТЕЛК комисия на всеки три години. Така например на хората с ампутирани крайници вече няма да им се налага да доказват, че крайникът им се възстановил.

Освен случаите, свързани със загубата на орган, крайник или трансплантация, при които ТЕЛК-ът ще е пожизнен, хората с онкологични заболявания ще получават 50% намалена работоспособност. Също така, ако пациент с няколко заболявания и вече пожизнено решение за процент неработоспособност пожелае, ще може по всяко време да поиска преосвидетелстване за придружаващо заболяване, ако е в негов интерес.

В част от случаите процентите нетрудоспособност се актуализират, предвид достиженията на медицинската наука и практика. Отчитат се и съвременните възможности за терапевтично повлияване на уврежданията. При доказани генетични аномалии се премахва обвързаността между възрастта и оценката на степента на увреждане, тъй като възрастта няма отношение към функционалния дефицит, се посочва в мотивите към решението на Министерския съвет.

Промени ще има и в болничния лист за карантина, който ще се издава от лекуващия лекар, независимо колко дни временна неработоспособност е имало лицето преди карантината. В мотивите към проекта от Министерството на здравеопазването подчертават, че промените ще улеснят гражданите, защото няма да се налага да посещават различни органи на медицинската експертиза в условията на карантина. 

Всички промени в Наредбата целят окомплектоването на ТЕЛК и НЕЛК комисиите, ангажирани с приемането или отхвърлянето на професионален характер на заболяването.

Взаимозаменяемостта между специалистите по професионални болести и тези по трудова медицина ще гарантира кадровата осигуреност на ТЕЛК и НЕЛК и оптималното протичане на медицинската експертиза по отношение на професионалните болести, пишат от МС.

Подкрепи Economic.bg