Кацаров: Борбата с пандемията бе доведена до пълна катастрофа

Според здравния министър реално решенията досега са се взимали от политици, които нищо не разбират

Кацаров: Борбата с пандемията бе доведена до пълна катастрофа

Снимка: БТА

2228 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Една от грешките, довели до печалните последици от COVID кризата е, че се взимаха решения от политици за неща, които не разбират. Сега искам да върнем тази нормалност – експертите да вземат решенията. Атакуват ни хора, които доведоха до пълна катастрофа борбата с пандемията. Ние сме последни по ваксинация, първи по смъртност, последни по брой тествани хора, а ограничителните мерки се прилагаха с политически и предизборни мотиви. Тези хора вместо да се извинят, се опитват да измислят проблеми.

Това каза пред БНР служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. По думите му обстановката с коронавируса е сравнително спокойна, но броят на ваксинациите е малък.

„Въпреки че реорганизирахме процеса, хората не желаят да се ваксинират. Стартирахме и информационна кампания“.

Обсъжда се даряване на ваксини за страни от Западните Балкани, които не са в Европейския съюз. „Интересът е много голям“, допълни д-р Кацаров.

Причината за ужасяващата смъртност у нас по време на пандемията трябва да се разследва. Защото, ако не положим усилие да анализираме кое е довело до ужасяващите нива, това ще ни си случи отново. Ако сме разумни, сме длъжни да проверим обстоятелствата и да изведем поуките. Ако се открие незаконно поведение на длъжностни лица, ще им се потърси отговорност“.

Министърът поясни, че досега единен протокол за лечение на Covid-19 не е имало, затова е назначил работна група, която да изготви правилата.

Коментари: 0