Къде предпочитат да почиват българите?

Банско е един от предпочитаните зимни курорти както за българите, така и за чуждестранните посетители

Къде предпочитат да почиват българите?

Снимка: Хотел Русковец

Автор: Хотел Русковец
Активният летен сезон официално приключи и родните туристи се върнаха от близките и далечни дестинации, които бяха избрали за своята почивка. Вече идва време за планиране на пътуване през предстоящите почивни дни около Коледните и Новогодишните празници. В тази статия ще потърсим отговор на въпроса къде избраха да почиват българите това лято - в България или в чужбина. Освен това ще обърнем поглед и към предстоящата зимна ваканция - кои са най-предпочитаните дестинации през зимния сезон и кога да резервираме, за да получим най-изгодната оферта.

Има ли отлив на туристи по черноморските курорти?

Още в началото на летния сезон активно се заговори за очакван отлив на български и чуждестранни туристите от курорти по българското Черноморие. Хотелиери, ресторантьори и туристически агенции предвидиха спад с 15-20% в сравнение с предходното лято. В новинарските емисии често се появяваха репортажи от празни плажове по време на активния сезон. Като причини за по-малкия брой туристи бяха посочени високите цени за ползване на чадъри и шезлонги, ниско качество на обслужване, а също и по-изгодни оферти, които предлагат съседните държави - като Гърция и Турция, например.

Какво показват данните обаче? Съвсем наскоро от Националния статистически институт излязоха с данни, които показват, че чужденците, посетили България през летните месеци, са над 4.4 млн. души. От Министерството на туризма отбелязват, че това е само 1% спад, в сравнение със същия период през 2018 г.
Отново по данни на НСИ, 910 115 българи са пътували в чужбина с цел екскурзия и почивка през месеците юни, юли и август. Най-голяма част от тях са предпочели южната ни съседка - Гърция, която е посетена от над 200 хил. българи през трите летни месеца. Турция също се оформя като предпочитана дестинация, най-вече заради атрактивните цени, които предлагат турските курорти. Така изглеждат обобщените данни за изминалия летен туристически сезон.

Ранни записвания за зимните празници

Зимните курорти вече се готвят да посрещнат туристите за предстоящите празници през декември. Голяма част от хотелите и къщите за гости отдавна са пуснали специални оферти за ранни резервации. Това  е често прилагана практика, с която се гарантира запълване на свободните места. За туристите това е  чудесна възможност да спестят средства. Те могат се възползват от намаление в крайната цена - между 5 и 50% в сравнение с цените през активния сезон. Обикновено колкото по-рано резервирате почивката си, толкова по-голяма отстъпка ще получите. Затова експертите съветват да бъдете организирани и да планирате къде ще прекарате Коледните и Новогодишните празници възможно най-рано. Не забравяйте, че колкото повече отлагате, толкова по-скъпо ще ви излезе, а хотелът, който сте избрали, може отдавна да е запълнил свободните стаи за празниците.

Когато избирате къде да почивате, специалистите съветват внимателно да проучите всички оферти. Много хотели, включват към цената и допълнителни екстри като ползване на СПА център, карти за ски лифт, специална празнична вечеря и др. Така, че изберете оферта, която предлага най-доброто съотношение между цена и предлагани услуги.

Кои са предпочитаните зимни дестинации?

Банско е един от предпочитаните зимни курорти, както за българите, така и за чуждестранните посетители. Главната причина, разбира се, са добрите условия за ски, които планинският град предлага. Друга причина са забавленията и нощният живот, които превръщат Банско в една от най-посещаваните дестинации за студентския празник - 8 декември. Другите ски курорти като Пампорово, Боровец, Чепеларе също привличат множество посетители всяка година.

Все повече български туристи избират да прекарат зимната ваканция в спа хотели и комплекси, наслаждавайки се на различни релаксиращи процедури като: масажи, парни бани, топли минерални басейни и т.н. Популярен избор са курортите с лечебни минерални извори и луксозни спа хотели до Банско, като Велинград, Сапарева баня и Добринище.

Чуждестранните курорти също привличат интереса на българските туристи. Вече са налични ранни записвания както за празниците, така и за първите месеци от 2020 г. Впечатление прави, че това са предимно страни с по-топъл климат, като Египет и Дубай, например. Съседните държави като Гърция, Сърбия, Румъния пък са предпочитан избор за посрещане на Нова Година.
Коментари: 0