Как да се предпазим от измами на търговците в българските курорти

Най-честите разминавания са на места за отдих, където често няма обявени цени

Как да се предпазим от измами на търговците в българските курорти

Снимка: Economic.bg

Автор: Ирина Илиева

По морето и в планинските места за отдих нерядко се наблюдава завишаване на цените. В условията на пазарна икономика ценообразуването е свободно, но проблем би било, ако информацията за по-високите цени се поднася по начин, който неприятно изненадва хората в последния момент. От Комисията за защита на потребителите дават няколко съвета, които ще Ви помогнат срещу измами в търговските обекти, по време на лятната почивка:

Понякога в нарушение на закона търговците обявяват едни цени на етикетите върху продуктите или на щендерите в близост до дадената стока, а на касата маркират по-високи. Това се отнася както за артикули в промоция, така и при продажбите на реални цени.  

Когато пътувате е достатъчно да запомните цените на няколко от стоките в магазина, от който ще пазарувате. За предпочитане е това да са най-скъпите или ако са промоционални, тези с най-висок процент отстъпка. В случай че всяка от тях бъде маркирана на посочената в рекламата или на етикета цена, тогава вероятността и останалите стоки да отговарят на обявените цени е голяма. Но ако има разминаване някъде, е добре да проверите отново цените на всяка от стоките поотделно.  

Ако откриете разминаване, настоявайте стоката да ви бъде продадена на обявената цена. В случай че търговецът откаже, не купувайте. Важно е в подобни случаи да сигнализирате и в Комисията за защита на потребителите, за да бъде извършена проверка и при установяване на същите обстоятелства да се наложи санкция. Същевременно ще получите съдействие за възстановяване на надвзетите суми, ако търговецът не е реагирал адекватно.

Ако установите разминаването след като сте закупили стоката, се върнете в магазина и покажете на служителя на касата или на управителя на обекта маркираното на касовия бон. Настоявайте, че обявената цена в реклама или на етикета, е по-ниска от тази на издадената ви касова бележка. Ваше право е да ви възстановят разликата или да вземат обратно стоката, като ви върнат парите. 

Независимо къде продава, в стационарен магазин, в интернет, във временен обект, по закон всеки търговец е длъжен да посочва продажната цена на стоките. Ако самата стока е твърде малка, той може да постави цената в близост до нея, но тогава трябва да е ясно за кой артикул се отнася тя. Същата цена трябва да се маркира на касата, когато закупувате стоката.

Коментари: 0