Как да се предпазим от опасния грип

H3N2 има много кратък инкубационен период

Как да се предпазим от опасния грип
С падането на температурите, идва и времето на сезонните настинки и грипове и трябва да бъдем особено внимателни за здравето ни. За първи път от шест години насам грипната епидемия пристигна около 20-30 дни по-рано. Грипът има много кратък инкубационен период. 

"В момента преобладава грипът H3N2, който е с 30% повече от щама "Хонконг". Той е леко видоизменен вирус. До един месец ще стане ясно дали ваксината може да ни защити ефективно от него". Това коментира проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести в сутрешния блок на Нова тв.

По думите му е желателно да се избягват контакти с болни и е важно децата да се научат да кашлят правилно. "Личната хигиена е много важна. Хубаво е да се приема витамин D на капки по 15 дни, тъй като сега не се излагаме на слънце. След приема се почива половин месец", съветва експертът. 

Проф. д-р Тодор Кантарджиев добави още, че по време на грипния сезон киселото зеле и туршията са изключително полезни. 

"От момента на заразяване от 10 до 12 часа температурата се покачва до 38 градуса. Усещат се болки в мускулите и ставите. Обикновено грипът започва с болки в гърлото и суха кашлица. Важното е да останете вкъщи до самото оздравяване", коментира Кантарджиев.

Той е категоричен, че неправилно лекуван грип може да доведе до усложнения. Често това е развиване на бронхопневмония. Трябва да отидете на лекар и да ви назначи лечение с антибиотик, каза още професорът. 


Коментари: 0