Как изглеждат Covid фургоните пред болниците

Причината да се стигне до поставянето на подобни фургони е, че 8 месеца след началото на кризата заради Covid-19 здравната система се оказа неподготвена

Как изглеждат Covid фургоните пред болниците 3 Снимки

Снимка: Красимир Свраков

11700 ~ 1 мин. четене

Започна монтирането на фургоните за диагностика на коронавирус пред държавните болници. Въпреки уверението на здравния министър Костадин Ангелов, че до четвъртък пред всички софийски лечебни заведения с преобладаващо държавно участие ще има такива обекти, монтирането им на повечето места започна едва днес.

Планът в тях да може да се прави пълна кръвна картина, да се осъществява клиничен преглед и да бъде извършена проба за PCR тест. В тях ще бъдат правени и бързи антигенни тестове, които държавата обеща да осигури.

Действащ фургон вече има пред "Пирогов" и там вече се извиха опашки от желаещи да се тестват бързо. По данни на лечебното заведение за едно денонощие са минали 150 души през фургона, а 28 от тях са хоспитализирани.

Областните и университетските болници имаха срок до петък да изпълнят новото изискване.

Ако в линейката има пациент със съмнения за коронавирус, той задължително минава през фургоните пред съответната болница за преглед и изследвания.

Причината да се стигне до поставянето на подобни обекти е, че 8 месеца след началото на Covid-19 кризата здравната система се оказа неподготвена и започна да се "задъхва".

Подкрепи Economic.bg