Как САЩ объркват 5G плановете на света

Американската офанзива срещу китайската Huawei може да забави навлизането на мрежите от следващо поколение

Как САЩ объркват 5G плановете на света

Снимка: Pexels

4160 ~ 5 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Водената от САЩ офанзива срещу китайската технологична компания Huawei създава големи проблеми за мобилните оператори, които малко по малко стартират изграждането на следващото поколение безжична комуникационна инфраструктура. Съединените щати опитват да убедят останалите държави да не ползват оборудването на компанията в своите нови супер бързи 5G мрежи заради съмнения, че посредством тях китайското правителство ще може да извършва промишлен и национален кибершпионаж. 

Huawei, която отрича въпросните обвинения, вече е изградила толкова силно лидерство в 5G технологиите, че практически изглежда незаменима за много мобилни оператори, които пък искат да са сред първите, предлагащи услуги от следващо поколение. 

„Забраната на Huawei ще създаде вакуум, който никой не може да попълни своевременно и може сериозно да навреди на внедряването на 5G в световен мащаб”, коментира Стефан Терал, експерт по мобилна телекомуникационна инфраструктура в изследователската фирма IHS Markit, пред CNN. 

Сигурността обаче е особено проблематична за Европа, където се очакваше Huawei да играе ключова роля в изграждането на 5G мрежи. Нещо повече, надеждата е бъдещата инфраструктура да тласне икономиката на Стария континент напред. 

Внедряването на 5G се превърна в един от основните крайъгълни камъни в търговската война между САЩ и Китай. За всички е ясно, че Съединените щати не разполагат със силен глобален конкурент на Huawei по отношение не телекомуникационното оборудване. С китайския гранд могат да се съревновават шведската фирма Ericsson и финландската Nokia, но и те изостават в надпреварата, включително заради финансови загуби и съкращения на работни места. 

За сметка на това Huawei се развива стремглаво, генерирайки годишен приход от над 100 млрд. долара. Компанията има сериозна преднина в опита и натрупаната интелектуална собственост, като според някои наблюдатели на индустрията тя е с около година преднина пред останалите по отношение на разработките си. 

Нещастни мобилни оператори

Някои водещи международни мобилни оператори предупреждават, че с изключването на Huawei от 5G мрежите, страните рискуват да подкопаят собствените си технологични възможности. Очаква се новата вълна от безжични комуникации да увеличи скоростта на интернет до 100 пъти в сравнение с 4G и да помогне на новите технологии, като интелигентните градове и превозни средства.

Главният изпълнителен директор на Vodafone Ник Рейд предупреди миналия месец, че пълната забрана на всички Huawei съоръжения значително ще забави навлизането на 5G. Мобилният оператор е спрял инсталирането на оборудването на китайската компания в основните си мрежи в Европа, докато текат разговорите с властите и компанията. През август Vodafone критикува решението на австралийското правителство да забрани на Huawei да предостави 5G технология за тамошните мрежи, заявявайки, че този ход „фундаментално подкопава 5G бъдещето на Австралия.

 „В момента има само един истински доставчик на 5G и това е Huawei”, коментира по-рано един от директорите в British Telecom Нийл Макрей. Според него „другите трябва да наваксат”. През декември BT заяви, че няма да включва оборудване на Huawei в критичната инфраструктура на своите 5G мрежи, но все пак ще продължи да го използва в някои области. 

Ръководителят на бранд звеното в BT каза миналата седмица, че Huawei не му е давала „причина за безпокойство” през годините. Британските служители обаче са загрижени за сигурността на продуктите на китайската компания, която от своя страна обеща да похарчи 2 млрд. долара за минимизиране на уязвимости. В писмо до законодателите на Острова Huawei предупреди, че процесът ще отнеме от три до пет години. 

С година изоставане 

Ситуацията около Huawei трябваше да окуражи Ericsson и Nokia, но експертите твърдят, че двете компании вероятно не са много добре позиционирани, за да се възползват от трудностите на китайския си съперник.

Европейските играчи отказват да коментират случващото се с техния конкурент, като вместо това изтъкват собствения си напредък в областта на 5G. Nokia твърди, че притежава „единственото цялостно 5G портфолио в индустрията, което е налично в световен мащаб”, докато Ericsson заявява, че публично е обявил повече 5G договори с оператори „от всеки друг доставчик”.

Huawei обаче уверява, че нейните 5G технологии са най-малко с една година непред спрямо тези на конкурентите ѝ. На същото мнение са и повечето експерти. 

Битката за Европа

Фактът, че Nokia и Ericsson са европейски компании, сам по себе си не гарантира тяхната сигурност. Междувременно обаче, дори правителствата да не блокират Huawei, завихрилият се скандал няма как да не хвърли сянка върху китайския играч. 

„Вероятно е по-добре технологично, но технологията е само една страна в спора”, казва Декстър Тилиън, анализатор в изследователската фирма Fitch Solutions. Според него Европа е „голямата битка в момента” за Huawei. 

Германският канцлер Ангела Меркел заяви миналата седмица, че „има големи дискусии за Huawei” в нейната страна. Тя каза, че има нужда от разговори с Китай, за да се гарантира, че пренесените през мрежата данни няма да се използват от властите там. 

„Ситуацията нанесе голям удар на европейската 5G пътна карта, докато други региони като Близкия изток, Африка и Латинска Америка наблюдават изкъсо”, казва Терал.

5G надпревара 

Изследователите имат основателна причина да вярват в техническата мощ на Huawei. Компанията е един от най-големите притежатели на 5G патенти в света и е допринесла най-много за създаването на международен стандарт за мрежите от ново поколение, сочат анализите на IPlytics.

Според експерти от Eurasia Group процесът по стандартизиране „ще определи не само как се изграждат 5G мрежите, но също и как се движат парите между участниците”. Компаниите, които допринасят в голяма степен за разработването на стандарта, ще получават след това плащания за права от други телекомуникационни играчи, което „от своя страна ще помогне за финансиране на бъдещи иновации", пишат анализаторите в доклад от ноември.

Някои експерти предупреждават, че е твърде рано да се каже кой наистина води в 5G надпреварата, главно защото дефинициите на технологията все още не са финализирани. „Преди да излязат резултатите от теста, не мисля, че някой може да каже със сигурност дали един доставчик всъщност ще бъде по-силен от другия”, обръща внимание Цъншан Цон, специалист по нови технологии в изследователската фирма IDC. 

Финансовият мускул на Huawei

Размерът и финансовата мощ на Huawei прави конкурентите му да изглеждат малки. През 2017 г. компанията инвестира повече от 13 млрд. долара в научноизследователска и развойна дейност, изпреварвайки Microsoft и Apple, сочат данните на консултантската фирма PwC. 

За сравнение, Nokia твърди, че е похарчила 5.6 млрд. долара за изследвания и разработки през тази година, докато Ericsson обикновено разпределя около 4.4 млрд. долара всяка година.

И Ericsson, и Nokia (заради финансовите си и стратегически проблеми през последните няколко години) може да са отслабили фокуса си върху 5G, смята Тилиън.

Huawei пък има и допълнителното предимство, че е ключов играч на огромния си вътрешен пазар. Разходите за 5G в световен мащаб ще се увеличат от 660 млн. долара през 2018 г. до 70.9 млрд. долара през 2022 г., според IDC. Очаква се само Китай да поеме почти половината от всички глобални 5G разходи през тази година.

Другото предимство на Huawei е, че предлага много повече от мрежово оборудване. Компанията е сред трите най-големи производители на смартфони. През последните тримесечия тя изпревари Apple, нареждайки се на второ място в класацията, а амбицията ѝ е да настигне и задмине и първия в нея – Samsung, в рамките на следващата година. Освен това Huawei е доставчик и на услуги за изчислителни облаци, а създава и чипове за изкуствен интелект. 

В тази връзка Питър Ричардсън, директор на звеното за технологични стратегии в изследователската фирма Counterpoint, обръща внимание, че 5G е всеобхватен по своята същност и постиженията на Huawei в толкова различни сфери ѝ дават тотално предимство. „Никой друг играч не прави нищо подобно”, смята той. 

Подкрепи Economic.bg