Как се контролира въздушното движение над България (галерия)

В РВД работят 229 ръководители на полети

Как се контролира въздушното движение над България (галерия)

Снимка: Стоян Йотов

Автор: Божидара Иванова

Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“ (ДП РВД) осигурява и обслужва въздушното движение във въздушното пространство на Република България. Състои се от централно управление и Центрове за обслужване на въздушното движение, които целят постигане на безопасност, ефективност и редовност на полетите.

През 2014 г. РВД е обслужило 650 816 полета. В предприятието работят 229 ръководители на полети, което нарежда нашето РВД на 5-о място в Европейския съюз по брой обслужени полети от 1 ръководител.

През тази година е отчетен ръст на трафика и обслужените полети с 23%. Той се дължи главно на ситуацията в Египет, Сирия и Украйна.

Основните дейности по обслужване и контрол на трафика се извършват от контролната зала, която е преоборудвана през 2002 г. Оттогава е имало още три основни обновления.

Залата отговаря на всички регламенти на ЕС и има модерни и важни системи за безопасност, като система за превенция от сблъсък на самолети, контрол над забранени за полети зони и други.

Хората, отговарящи за въздушното пространство над страната ни, обслужват полети и екипажи при авария и опасности, осигуряват метеорологична информация, както и контрола върху движението.

Натовареността на ръководителите на полети зависи от сезона и частта на деня. На всеки два работни часа, те имат по един почивен, тъй като работата им е изключително напрегната и изисква пълна концентрация.

От 2014 г. РВД разполага с ултрамодерен тренажор, който е най-добре оборудваният в Източна Европа. Стимулаторът е технология, на която се обучават ръководителите на полети.  

Той покрива всякакви нива на обучение, включително при извънредни ситуации и опреснителни курсове, както и всякакви операции като процедури, контрол и кула, както за цивилни, така и за военни нужди.

Ръководител на полет е модерно и високотехнологично работно място, което има добре развита социална програма, ясни правила за кариерно развитие и атрактивно заплащане. 

Коментари: 0