Как ще изглежда новата опера на Шанхай

Норвежката архитектурна и дизайнерска фирма Snøhetta спечели конкурса за дизайн

Как ще изглежда новата опера на Шанхай

Снимка: Snøhetta

1920 ~ 1 мин. четене

Норвежката архитектурна и дизайнерска фирма Snøhetta беше обявена за победител в конкурса за дизайн на новата опера в Шанхай.

Целта на новия център за изпълнителски изкуства е да затвърди мястото на китайския град в световния културен, икономически и научен пейзаж и да привлече по-младите почитатели към операта с модернистичен и футуристичен дизайн.

Сградата, която ще бъде завършена през 2023 г., без усилие включва танца и движението в дизайна - подходящ избор за център за сценични изкуства.

Най-впечатляващата характеристика е спираловидното стълбище, което свързва земята с небето, за да се насладите на панорамни гледки към града и бреговете на река Хунпу.

Освен че служи като площад, на който обществеността да се наслаждава, покривът на Операта ще бъде домакин на поредица от изпълнения и събития в голям мащаб.

Когато се гледа отгоре, дизайнът на покрива се разгръща в околния пейзаж.

„Шанхайската гранд опера е естествено продължение на предишната ни работа с проектирането на центрове за сценични изкуства“, казва основателят на Snøhetta Киетил Тредал Торсен в изявление, като се позовава на предишни проекти на студиото си, които включват норвежката национална опера и балет, операта Пусан в Южна Корея, Центъра за сценични изкуства „Изабел Бадер“ в Канада и Театър Нантер-Амандие.

Коментари: 0